= Το Κορίτσι Που Έπαιζε Με Τη Φωτιά
Βιβλία

loogoo

Το Κορίτσι Που Έπαιζε Με Τη Φωτιά

book21

STIEG LARSSON
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία Έκδοσης 09/2009
Σελίδες : 712
Μετάφραση : Γιώργος Μαθόπουλος

   "Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο"! Μία πολύ σοφή ρήση του λαού μας την οποία σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει άπειρες φορές στη ζωή μας. Ο Stieg Larsson έκανε κάτι πολύ απλό, το οποίο ωστόσο ουδείς άλλος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σκεφτεί να πράξει : μίλησε για την ίδια τη ζωή μας! Για την καθημερινότητά μας! Για το προσωπείο των μοντέρνων και σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Για τη διαφθορά στην πολιτική. Για τον "ορθό λόγο". Για το ρόλο των χρημάτων. Και το καλύτερο όλων ... έστησε ολόκληρη την πλοκή σε μια χώρα πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους, τον ίδιο του τον τόπο, τη Σουηδία.

   Η Lisbeth Salander είναι μία κοπέλα, που ουδείς άκουσε. Αντιδράει! Ναι, είναι επιθετική! Ναι, είναι απόμακρη! Ναι, είναι μισάνθρωπος!

   Ο Stieg Larsson στιγματίζει και καταδεικνύει πολύ εύστοχα όλους αυτούς, όλους εμάς, που κρίνουμε από την εμφάνιση, από το λεγόμενο περιτύλιγμα. Καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή της ακραίας σε όλα τα επίπεδα εμφάνισης της Lisbeth Salander. Μία κοπέλα κατ' άλλα ικανότατη, ανεξάρτητη, πανέξυπνη, πανούργα, που έχει γνώσεις και μπορεί να επιτύχει σχεδόν ότι επιθυμεί, μία κοπέλα κατατρεγμένη από το σύστημα και αγνοημένη από την τύχη. Όπως επίσης καθόλου τυχαίος δεν είναι ο χαρακτήρας του Mikael Blomkvist : ενός ανθρώπου συγκαταβατικού, ήρεμου, αλλά δραστήριου ταυτόχρονα, ώριμου και γοητευτικού, μοντέρνου και γλυκού. Ο Mikael Blomkvist αισθάνεται μία έλξη προς την Lisbeth Salander και το αντίστροφο.

   Εκεί που όλα φαίνονταν λίγο πολύ ξεκάθαρα και "στρωτά", ας μου επιτραπεί η έκφραση, στο πρώτο βιβλίο, η πλοκή παίρνει κυριολεκτικά φωτιά στο δεύτερος μέρος του Millennium και τα πάντα περιπλέκονται αρκετά ... το παρελθόν της Lisbeth Salander, οι ημέρες και τα έργα της ρωσικής κυβέρνησης, οι πρώην σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες και το έργο τους, τα ύποπτα πολιτικά παιχνίδια και φυσικά η δύναμη του χρήματος.

   "Το Κορίτσι Που Έπαιζε Με Τη Φωτιά" - ένας τίτλος αλληγορικός. Η Lisbeth Salander πράγματι "έπαιζε με τη φωτιά" και τα σπίρτα, "έπαιζε" όμως και με την μεταφορική έννοια, αφού σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσε να φανταστεί ποιος άνθρωπος ήταν το ίδιο της το αίμα και με τι είχε να κάνει. Η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο και όχι μόνο.

   Ο Stieg Larsson στήνει μαεστρικά και "υπομονετικά" μία απίστευτη ιστορία συνομωσίας γύρω από τη ζωή, το παρελθόν και το παρόν, την ύπαρξη και το μέλλον της Lisbeth Salander. Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς δε διστάζει να παραθέσει πολλά στοιχεία, να μιλήσει με λεπτομέρειες, να αναδείξει πολλά "σκοτεινά" μέρη της ιστορίας του πρώτου βιβλίου, αιχμαλωτίζοντας με τον τρόπο αυτόν τον αναγνώστη. Όσοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αφήσουν το βιβλίο αυτό αφού το αρχίσουν, σφάλουν οικτρά και έχουν υπερτιμήσει τις δυνάμεις τους. Είναι αδύνατον!

   Περισσότερες λεπτομέρειες στις σελίδες του έξοχου και συναρπαστικού αυτού βιβλίου.

Μίλτος Λυμπιτσούνης

book24   Η Lisbeth Salander, ιδιοφυϊα στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη.

   Κηρύσσοντας πόλεμο σ'αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Mikael Blomkvist, εκδότης του περιοδικού Millennium. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλήξ δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δαχτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος. Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασιμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Lisbeth δεν έχει άλλη επιλογή : πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.

Είπανε για "Το Κορίτσι Με Το Τατουάζ" του Stieg Larsson
   "Το Κορίτσι Που Έπαιζε Με Τη Φωτιά" αποδεικνύει πως αυτή η φοβερή και τρομερή ενήλικη Πίπη Φακιδομύτη, η δυσλειτουργική "αυτιστική" με τον ιδιόκτητο κώδικα αξιών και τις απίστευτες ικανότητες, αφήνει την επίγευση ενός μασίφ μυθιστορηματικού ήρωα. Η πλοκή είναι καταιγιστική. Ο Stieg Larsson κατορθώνει να υφάνει στη μυθοπλασία του την κριτική του για όλα : το ρόλο των ΜΜΕ, την παντοδυναμία των μυστικών υπηρεσιών, τη συνενοχή των κοινωνικών υπηρεσιών, τις τρύπες του συστήματος προστασίας του πολίτη, τα ψυχιατρεία και τις απάνθρωπες μεθόδους τους, τους καλούς και τους κακούς μπάτσους.
Σοφία Νικολαϊδου, ΤΑ ΝΕΑ

Αν η ισχνή και εύθραυστη (μόνο στην ψυχή) Lisbeth μας ξεβολεύει με όσα καταγγέλει με τη μυθιστοριογραφική δράση της, ο δημιουργός της αφενός μας αποκαλύπτει την αληθινή - απροσδόκητα νοσηρή - όψη της σουηδικής κοινωνίας-πρότυπο και αφετέρου μας υπενθυμίζει με περισσότερους από έναν τρόπους ότι η ζωή, αν και ωραία, είναι μικρή.
Σόφη Λούκα, ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Απόψεις Αναγνωστών
   book25Τέλειο, η πλοκή σε καθηλώνει, το διαβάζω ασταμάτητα, είμαι στις τελευταίες σελίδες και θα συνεχίσω με το τρίτο.
  
   Το δεύτερο βιβλίο είναι ακόμη καλύτερο από το πρώτο...διαβάζεται με μια ανάσα, σε καθηλώνει...

   Εξαιρετική συνέχεια σε μια εντυπωσιακή αρχή ... !

  Πραγματικά καταπληκτικό, πολύ καλύτερο από το πρώτο με περισσότερη αγωνία, ένταση, απλά καταπληκτικό. Από τα καλύτερα αστυνομικά που έχω διαβάσει… Ανυπομονώ να διαβάσω και το τρίτο βιβλίο.

   Εκπληκτικά βιβλία και τα τρία! Μόλις τελείωσα και το διάβασμα του τελευταίου… Πείτε σε όλους τους γνωστούς και φίλους σας να το διαβάσουν!

   Όποιος διάβασε το 1ο μέρος. Είναι σίγουρο ότι το 2ο θα τον συναρπάσει εις τριπλούν! Διαβάζεται απνευστι! Δεν μπορείς να το αφήσεις απ’ τα χέρια σου!! Αναμφισβήτητα ο Λάρσον ήταν από τους καλύτερους στο είδος του!! Θερμά συγχαρητήρια και πάλι!!

   Το 2ο βιβλίο της τριλογίας MILLENIUM, σε ρίχνει στα βαθιά. Εκεί που υπάρχουν αδίστακτοι βιομήχανοι, που με μεγαλεπίβολα προγράμματα καρπόνονται δημόσιο χρήμα για εμπόριο όπλων και κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα. Ο Λάρσον μας αποκαλύπτει μία άλλη Σουηδία. Αυτή της διαφθοράς, της κατάχρησης δημοσίου χρήματος και των κρυφών σαδομαζοχιστικών τάσεων. Ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη! Συγχαρητήρια!!

book22   Διαβάζω το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας και δε θέλω να τελειώσει. Ανυπομονώ για το τρίτο βιβλίο! Μακάρι να ζούσε ο συγγραφέας για να έβλεπε την μεγάλη επιτυχία του και φυσικά να μας χάριζε κι άλλες περιπέτειες με την Λίσμπετ Σαλάντερ και τον Μίκαελ Μπλούμκβιστ.

   Ένα ακόμη βιβλίο του Στιγκ Λάρσον που οποίο διαβάζεται απνευστί. Δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου, αγωνία, πλοκή και καταιγισμός πληροφοριών και ονομάτων!!! Αναμένω την μετάφραση και έκδοση του 3ου βιβλίου της σειράς MILLENIUM με μεγάλη προσμονή!!!

book23

Joomla Social by OrdaSoft!