= Το Κορίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας
Βιβλία

loogoo

Το Κορίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας

book11

STIEG LARSSON
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία Έκδοσης 03/2010
Σελίδες : 800
Μετάφραση : Γιώργος Μαθόπουλος

   Αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, θεωρούν ότι "Το Κορίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας" είναι το τελευταίο μέρος του Millennium, οπότε και η κορύφωση της ιστορίας! Λάθος και σωστό ταυτόχρονα.

   Λάθος διότι ... γράφοντας ο Stieg Larsson είχε σχεδιάσει μία δεκάδα βιβλίων/ιστοριών για το Millennium. Το βιβλίο αυτό ουδέποτε γράφτηκε ή δουλεύτηκε με τη λογική του τελευταίου μέρους (μιας ιστορίας). Αποτελεί ένα ακόμη, πολύ σημαντικό, κομμάτι στο παζλ, που φέρει τον τίτλο Millennium. Ένας πρώην συνάδελφός του Stieg Larsson, τον έχει χαρακτηρίσει "τρομερά τσαπατσούλης και μέτριος συντάκτης" αλλά και "απίστευτος στο να διηγείται ιστορίες, να γεννά νέες ιδέες και σπουδαίος παρατηρητής". "Το Κορίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας" και μέχρι μία ημέρα να βρεθεί μία λύση στη διαμάχη ανάμεσα στη σύζυγο του συγγραφέα, Eva Gabrielsson, και την οικογένειά του, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του έργου του, είναι το τελευταίο δημιούργημά του ...

   ... και είναι η απόλυτη κορύφωση της ιστορίας. Μιας ιστορίας πραγματική γροθιά στη σουηδική κοινωνία και τον καθωπρεπισμό, που τη διακρίνει. Γροθιά στο στομάχι μιας κοινωνίας-πρότυπο για ολόκληρο τον πλανήτη. Διότι ο Stieg Larsson, γέννημα θρέμα Σουηδός, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ή ερώτημα, έβλεπε τη σουηδική πραγματικότητα και τη ζωή στη βόρεια αυτή χώρα μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

   Κι αν οι συνομωσίες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των προηγούμενων δύο βιβλίων, στο "To Koρίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας", τα πάντα διογκώνονται και η υπόθεση λαμβάνει μία νέα, αναπάντεχη τροπή. Ο περίεργος, βρώμικος και ύποπτος ρόλος των μυστικών υπηρεσιών, η σουηδική κυβέρνηση και ορισμένες αυτόνομες ομάδες, που δρουν ως άλλοι στρατοί μέσα στα πλαίσια ενός οργανωμένου κράτους, οι επαφές πολιτικών με ανθρώπους του υποκόσμου και πολλά ακόμη κομμάτια της ίδιας μας της ζωής φωτίζονται και στηλιτεύονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

   Θα χαρακτήριζα "To Koρίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας" ως το πλέον χορταστικό και απολαυστικό μέρος. Πολλές λεπτομέρειες, ασταμάτητη δράση και η αγωνία χτυπάει σταθερά κόκκινο. Ο αναγνώστης αδυνατεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του προτού φτάσει μέχρι και την τελευταία σελίδα και ... αισθανθεί την απόλυτη απογοήτευση του γεγονότος ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ΚΙ ΑΛΛΟ! Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του μεγαλείου του συγκεκριμένου συγγραφέα και του τεράστιου έργου του : ο αναγνώστης διαβάζει αισθανόμενος την πίεση του χρόνου και βιαζόμενος να το τελειώσει ... να ολοκληρώσει την ανάγνωση πριν κουραστεί και οι δυνάμεις του τον εγκαταλείψουν ή πριν είναι υποχρεωμένος να διακόψει εξαιτίας κάποιας (ανούσιας) υποχρέωσης. Οι σφυγμοί ανεβαίνουν και η ανδρεναλίνη είναι σταθερά στα ύψη.  

Μίλτος Λυμπιτσούνης
book13
   Η Lisbeth Salander καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο, που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην ενταντική υπό στενή επιτήρηση και όταν βγει θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας.

   Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Mikael Blomkvist και των συνεργατών του στο περιοδικό Millennium, η Lisbeth θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της αλλά και να καταγγείλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς, που έχουν αφήσει τους αδύναμους να γίνουν θύματα βίας και κατάχρησης. Θύμα και η ίδια, η Lisbeth είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια.

Απόψεις Αναγνωστών
   Η τριλογία δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με αυτόν τον τρόπο!! Εκπληκτικός και ευφυέστατος ο Stieg Larsson!! Η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία έχασε τον καλύτερό του εκπρόσωπο! Τα συγχαρητήρια μου είναι λίγα μπροστά σ’ αυτά που του αξίζουν!! Εύγε!

   Μια λέξη τα εκφράζει όλα : φανταστικά!! Κρίμα που δεν μπορούμε να πιέσουμε την αγαπημένη του να εκδόσει και τα υπόλοιπα! Όποιος δεν έχει διαβάσει την τριλογία, δεν μπορεί να καταλάβει την πόρωση που έχει ο αναγνώστης. Δεν τα αφήνεις από το χέρι δευτερόλεπτο!!! Το ένα καλύτερο από το άλλο!!!!

   Μετά το τέλος και αυτού του βιβλίου της τριλογίας του Λάρσον πραγματικά δεν ξέρω αν θα ξαναδιαβάσω ποτέ κάτι τόσο αξιόλογο!!

   Μία καταπληκτική τριλογία που σε καθηλώνει από το πρώτο βιβλίο! Όταν τελείωσα και ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΓΚΑΣ, αυτό που με στεναχώρησε περισσότερο είναι που δεν ζει ο συγγραφέας για να γράψει κι άλλα τέτοια αριστουργήματα!!

   Εξαιρετικό τέλος μιας πολύ καλής τριλογίας. Όταν το πήρα στα χέρια μου αναρωτήθηκα τι άλλο θα μπορούσε να γράψει, μετά τα δύο προηγούμενα βιβλία. Η ιστορία απογειώθηκε! Μια σοβαρή δουλειά που σέβεται τον αναγνώστη. Καμία σχέση με τις ασυναρτησίες Αμερικανών «σούπερ στάρ» συγγραφέων με κώδικες κλπ.

book12   Απίστευτη τριλογία!!!Ξεκινήστε από Παρασκευή και να έχετε όλο το Σ/Κ ελεύθερο!!!Δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα άλλο από το να απολαύσετε την μοναδική γραφή του Stieg Larsson. Θα σας μαγνητίσει και δεν θα χορταίνεται τις εναλλαγές και τις απίστευτες περιπέτειες των πρωταγωνιστών. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη στην σύντροφο του Stieg αλλά και να εκπληρώσει την επιθυμία του ... και να εκδοθούν και τα υπόλοιπα 7 (από ότι γράφτηκε στον τύπο) βιβλία που βρίσκονται στο laptop που έχει στην κατοχή της. Ντροπή στον πατέρα κ αδελφό του, που δεν είχαν καλές σχέσεις και που άφησαν εκτός των κερδών την επί 20ετία σύντροφό του Stieg και εκείνοι απολαμβάνουν τα κέρδη που έπρεπε δικαιωματικά να παραχωρηθούν σε εκείνη!!


   Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που το διάβασα με κομμένη την ανάσα ... Κατάφερα να το διαβάσω μέσα σε τρείς μέρες. Τελειώνοντας το βιβλίο ένιωσα απογοητευμένη που δεν θα βγεί άλλο βιβλίο αφού ο συγγραφέας δεν ζεί. Πραγματικά η τριλογία είναι η καλύτερη που έχω διαβάσει μέχρι τώρα!!

   Το τρίτο κατα σειρά βιβλίο της τριλογίας είναι απλά καταπληκτικό ... Κατά την αποψή μου είναι πολύ πιο ωραίο από τα 2 προηγούμενα!!! Η πλοκή του είναι τόσο καλά μεθοδευμένη που κάθε του λέξη σου προκαλεί μια πρωτόγνωρη αγωνία. Κρίμα που ο συγγραφέας του έφυγε πριν δει την επιτυχία του!!

book14
Joomla Social by OrdaSoft!