= Μέιμα Και Φρανκ
Βιβλία

loogoo

Μέιμα Και Φρανκ

abook2

Μια ζωή στα σχέδια

   «Στέκομαι στις παρυφές της ζωής και την κοιτάζω να κυλάει δίπλα μου. Θέλω να κολυμπήσω στο ποτάμι. Θέλω να νιώσω το ρεύμα»

   Με διθυραμβικές κριτικές από τους New York Times, την Washington Post και πολλά ακόμη διεθνούς βεληνεκούς έντυπα, το «Μέιμα και Φρανκ» αποτελεί ένα μεγάλο έργο της σύγχρονης λογοτεχνίας.

   Τοποθετημένη στις αρχές του 20ου αιώνα στην πάλαι ποτέ συντηρητική κοινωνία της αμερικανικής περιφέρειας, η αληθινή ιστορία αγάπης που παρουσιάζει η Νάνσυ Χόραν φέρνει αντιμέτωπη την ηθική με το πάθος.

   Αρχές του 1900 και ο Έντουιν Τσένι, πρόεδρος της εταιρίας Βάγκνερ Ελέκτρικ, με τη σύζυγο του Μέιμα Μπόρθγουικ αναθέτουν στον εκκεντρικό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ να σχεδιάσει τη νέα τους κατοικία. Η ισχυρή έλξη που αναπτύσσεται μεταξύ της Μέιμα και του Φρανκ αλλάζει την έως τότε πορεία της ζωής τους και συγκλονίζει την κοινωνία του Σικάγο.

   Και οι δύο παντρεμένοι με παιδιά.

   Και οι δύο προβεβλημένα μέλη των κύκλων τους.

   Και οι δύο έτοιμοι να ρισκάρουν τα πάντα για τα αληθινά τους "θέλω".

   Μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής ο Φρανκ Ράιτ προσπαθεί να εδραιωθεί ως το νέο μεγάλο όνομα της αρχιτεκτονικής. Στο πλευρό του η Μέιμα Μπόρθγουικ αγωνίζεται να βρει το δικό της δρόμο, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία της εποχής.

   Χρησιμοποιώντας σαν πηγές βιβλία και δοκίμια που δημοσίευσε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, την αυτοβιογραφία του, επιστολές της Μέιμα Μπόρθγουικ στην Έλεν Κέι (φιλόσοφο και φεμινίστρια), καθώς και άρθρα εφημερίδων, η συγγραφέας μέσα σε 456 σελίδες περιγράφει με το δικό της μυθιστορηματικό τρόπο το απότέλεσμα της έρευνάς της.

   Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Νάνσυ Χόραν είναι απλή, χωρίς εξεζητημένες λέξεις και φράσεις και η οργάνωση του κειμένου γίνεται με αυστηρή χρονολογική σειρά. Η γραφή είναι τριτοπρόσωπη με έντονη την παρουσία διαλόγου και σε κανένα σημείο η αφηγήτρια δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.

   Μειονέκτημα του βιβλίου είναι η μη ολοκληρωμένη απόδοση των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών, καθώς σε αρκετά σημεία είναι εμφανής η τάση εξιδανίκευσης τους.

   Χωρίς αδικαιολόγητες συναισθηματικές εξάρσεις αλλά με ισχυρές εσωτερικές διαμάχες αποτελεί ένα καλογραμμένο βιβλίο που παρουσιάζει διαχρονικές αλήθειες και βάζει τον αναγνώστη σε σκέψεις.

   Δύο απατημένοι σύζυγοι, οχτώ παραμελημένα παιδιά, μία καριέρα στα όρια της καταστροφής και ένα όνομα που γίνεται συνώνυμο της αμαρτίας. Μάλλον το τίμημα είναι ακριβό, ακόμη, και γι’ αυτους που θα έδιναν τα πάντα για να το πληρώσουν…

   «Συναρπαστικό… Παρόλο που η Μέιμα Μπόρθγουικ δεν ήταν μια οποιαδήποτε γυναίκα, η Χόραν τη μεταπλάθει σε μια αινιγματική, αντιπροσωπευτική όλων των γυναικών γυναίκα – σύμβολο τόσο για τις ελευθερίες που επιζητούν οι γυναίκες όσο και για τις συνέπειες που ίσως παραμονεύουν όταν προσπαθούν να τις κατακτήσουν» -The New York Times Book Review

   «Ακαταμάχητο… Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης» - Cleveland Plain Dealer
  
   «Στο πρόσωπο της Μέιμα, η Χόραν η Χόραν δημιουργεία μια αξέχαστα πολυσχιδή ηρωίδα» - The Washington Post

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
   Η Nancy Horan είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα γνωστά έντυπα. Μένει σε ένα νησί στην περιοχή του Puget Sound, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, με τον άντρα και τους δύο της γιους. Το "Μέιμα και Φρανκ" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. H Horan βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2009 με το James Fenimore Cooper Prize for Best Historical Fiction από την Ένωση Αμερικανών Ιστορικών για μελέτες της που δημοσιεύτηκαν το 2007 - 2008.

Θάνος Βάγιος
Joomla Social by OrdaSoft!