= Η Τέχνη Του Να Έχεις Πάντα Δίκιο
Βιβλία

loogoo

Η Τέχνη Του Να Έχεις Πάντα Δίκιο

bookxx1

Εισαγωγή - Επίμετρο : A.C.Grayling
Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά
Εκδόσεις Πατάκη

   Ο Γερμανός Άρτουρ Σοπενχάουερ (1788-1860), στα ανέκδοτα δοκίμια του οποίου στηρίζεται το βιβλίο «H τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο», αποτέλεσε τον κυριότερο εκπρόσωπο της απαισιοδοξίας στη νεότερη φιλοσοφία, ενώ παράλληλα θεώρησε την ανθρώπινη φύση πηγή πολλών αρνητικών χαρακτηριστικών.

   Ειδικότερα, λόγω της ποταπότητας, της ματαιοδοξίας και της ‘’πονηριάς της βούλησης’’, ο άνθρωπος επιζητά την προσωπική του επικράτηση, παρά την αλήθεια και το κοινό καλό. Μέσω της σύγκρισης και ουσιαστικά της αντιπαράθεσης, επιβεβαιώνει κάποιος τις ικανότητες αλλά και τις πνευματικές του δυνατότητες, αδιαφορώντας για την εντιμότητα και την ουσία της συζήτησης. Μ’ αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης εφοδιάζεται με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να είναι σε θέση να κερδίσει μια αντιπαράθεση, αν και η βασική πρόθεσή του συγγραφέα ήταν να γνωστοποιήσει τα τεχνάσματα στρεψοδικίας που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι διαφημιστές και οι έμποροι. Τα βαθυστόχαστα επιχειρήματα και η υπόνοια ότι οι θέσεις του συνομιλητή μας θίγουν το συμφέρον των πολλών, οδηγούν ξεκάθαρα στην υπεράσπιση των δικών μας απόψεων. Η ευγένεια δεν έχει θέση στα τεχνάσματα αυτού του είδους και τονίζεται ότι εφόσον οι απόψεις μας δεν είναι τόσο ισχυρές όσο του αντιπάλου μας, καταφεύγουμε στην προσωπική επίθεση. Προσέχουμε πάντα το επίπεδο του συνομιλητή μας, ενώ στην περίπτωση που η επιθετική πολιτική στρέφεται εναντίον μας αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία.

   Ωστόσο, ο ίδιος ο Σοπενχάουερ απεχθανόταν τις ανειλικρινείς μεθόδους της ρητορικής και γι’ αυτό το λόγο σε πολλά σημεία φανερώνεται η ειρωνική του διάθεση, σύμφωνα πάντα με τον T.Bailey Saunders που μετέφρασε πρώτος το δοκίμιο στα Αγγλικά.

   Οι 166 σελίδες του βιβλίου διαβάζονται εύκολα και γρήγορα, ενώ δημιουργείται στον αναγνώστη ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης ότι μπορεί να επικρατήσει επί του συνομιλητή του αν χρειαστεί, αρκεί βέβαια να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το επίπεδο της ευφυΐας του. Εκτός των 38 τεχνασμάτων που παρουσιάζονται στο βιβλίο, αναλύοντας με παραδείγματα τους τρόπους επικράτησης, υπάρχουν και  παραρτήματα για την έννοια των όρων: «διαλεκτική» και «λογική», καθώς και για την ουσία της αντιπαράθεσης. Από τα σημειώματα τέλος του μεταφραστή και του εκδότη, γίνεται γνωστό ότι έχουν γίνει αρκετές περικοπές και αλλαγές σε σχέση με το πρωτότυπο γερμανικό χειρόγραφο του Σοπενχάουερ, καθώς παραλείφθηκαν μέρη που θεωρούνταν ακατάλληλα ή φάνηκαν να μην είναι γενικού ενδιαφέροντος.

Σοφία Μαρτιγοπούλου
Joomla Social by OrdaSoft!