= Χρήστος Αποστολάκος - H συνέντευξη
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Χρήστος Αποστολάκος - H συνέντευξη

 
Ανεξερεύνητα κοιτάσματα ηδονής υπάρχουν μέσα μας

   Ο έρωτας, η αγάπη, το σεξ. Το τρίπολο που κάνει τον κόσμο να γυρνά, εμάς να απορούμε με θαυμασμό και να λαχταράμε να ανέβουμε στο υπέροχο roller-coaster και το σπουδαίο μελετητή και συγγραφέα Χρήστο Αποστολάκο να γράψει ένα βιβλίο με θέμα του το τρίπολο. Ένα βιβλίο που κάνει λόγο για το λωτό, που ανθίζει μέσα στη λάσπη. «Οι επτά πνευματικοί νόμοι του έρωτα» είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούμε τον εαυτό μας. Μαζί θα θυμηθούμε κι άλλα πράγματα. Και μέσω αυτών των θυμικών θα εκτιμήσουμε ξανά το δώρο της Φύσης. Ο δημιουργός μας μιλά για το βιβλίο του και τον άνθρωπο, μας μιλά για το σώμα και το πνεύμα, μας μιλά για μας και το μικρό σύμπαν μέσα μας. Ευχαριστούμε θερμά τη Βάσω Σωτηρίου και τη We Will, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
apostolakos2038
 
Τι ανταπόκριση έχετε ως τώρα για το βιβλίο σας; Τι αποκομίζετε από κοινό και Τύπο;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι καλή. Αρέσει, λένε. Δείχνει άλλους δρόμους. Φυσικά, λόγω πανδημίας, δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα έχω όταν αρχίσουν οι ζωντανές παρουσιάσεις. Αυτό που αποκομίζω γενικά είναι πως δημοσιογράφοι κι αναγνώστες βρίσκουν στις σελίδες του βιβλίου κάτι - κάνουν να ηχήσει μέσα τους η γνώση πως υπάρχει ένα άλλο σεξ· ποιοτικό κι αληθινό, που στηρίζει μια σχέση ελεύθερων, αληθινών ανθρώπων.

Με δεδομένα την έρευνα που έχετε κάνει για το θέμα και όλα τα συνέδρια που έχετε οργανώσει και παρακολουθήσει, ήταν απλά ζήτημα χρόνου να κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο για το σεξ;
ΗΤΑΝ ζήτημα χρόνου να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για το άλλο σεξ - που απορρίπτει το πορνό, τη χυδαιότητα, το ξεπούλημα· που πιστεύει όχι στο σεξ, που εγωιστικά και ναρκισσιστικά πληγώνει κι εκτονώνει, αλλά στο σεξ που ενώνει και λυτρώνει. Σε μια δύσκολη, χαοτική εποχή όπως αυτή, πιστεύω χρειάζονται τέτοια βιβλία· που λένε «Ξεκόλλα, ψάξε μέσα σου, χαλάρωσε και βρες τον θησαυρό σου - ερωτικό, πνευματικό· ο θησαυρός σου είσαι εσύ, απλά το ξέχασες».
 
Αυτό που πραγματεύεστε είναι στην ουσία ο επαναπροσδιορισμός μας; Είναι να ξαναβρούμε τον εαυτό μας για να βρούμε και τον έρωτα τον ονειρευόμαστε;
Το θέμα δεν είναι να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, αλλά να το θυμηθούμε - αυτό προτείνει το βιβλίο. Να θυμηθούμε πως δεν είμαστε στο βάθος ανθρωπάκια ψηφιακά, αγχωμένα και χρεωμένα, αλλά Άνθρωποι· όντα ερωτικά με ουσία, κότσια και κοιτάσματα ηδονής ανεξερεύνητα βαθιά μας. Όταν το θυμηθούμε αυτό, θα μας θυμηθεί και θα μας βρει κι ο έρωτας· που δεν είναι παρά η ποίηση της καθημερινότητας. Ο έρωτας που… σε βρίσκει όταν σκάβεις μέσα σου για άλλη μια φορά, όπως λέει ο ποιητής.
 
apostolakos2037
 
Υπάρχει ιδανικό ζευγάρι; Είναι κάτι ουτοπικό ή κάτι εν δυνάμει;
ΜΟΝΟ στο Χόλυγουντ! Υπάρχει αληθινό ζευγάρι. Δυο άνθρωποι που ψάχνονται, που ανοίγονται στη φλόγα της αγάπης, που αγκαλιάζουν τα λάθη τους, τα πάθη, τα γαμώτο τους· προχωρούν μαζί, επειδή θέλουν να μάθουν την αγάπη· που δεν είναι ουσιαστικό, αλλά ρήμα. Αγαπώ επειδή επιλέγω να ρισκάρω και να πάθω και να μάθω.
 
Ο έρωτας και η αγάπη που τέμνονται τελικά;
Σε μια σχέση το σεξ είναι ο αφρός, ο έρωτας το κύμα και η θάλασσα η αγάπη - όπου λίγα ζευγάρια φτάνουν τελικά· ο έρωτας είναι η κραυγή του πάθους, το ξεγέλασμα, η γλύκα του καθρέφτη. Αγάπη είναι το αίσθημα που θα σε στεφανώσει, αλλά και θα σε σταυρώσει, θα σε παραδώσει στη φωτιά του εξαγνισμού, όπως λέει ο Χαλίλ Γκιμπράν.
 
Τα παραδείγματα που αναφέρετε, καθώς και το ζευγάρι που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο σας… Πώς προέκυψαν;
Ο Τάκης κι η Μαρία που πρωταγωνιστούν, δυο άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αγαπούν, μισούν, φοβούνται, χαρά ψάχνουν και να φύγουν απ’ τον πόνο - όπως όλοι. Η διαφορά είναι πως η Μαρία έχει ξυπνήσει. Ξέρει· για τη μεγάλη Μητέρα· το ιερό το θηλυκό· το ιερό σεξ, το ευλογημένο. Έχει μυηθεί και θέλει να μυήσει και τον Τάκη, που είναι αρχικά επιπόλαιος, ανερμάτιστος ναρκισσιστής Δον Ζουάν. Εδώ εκείνη είναι ο Πυγμαλίων, εδώ αντιστρέφονται οι ρόλοι. Κι έτσι πρέπει να’ ναι, αφού η επικράτηση του θηλυκού είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου (Λάο Τσε).
 
apostolakos2036
 
Είναι καλό να προσπαθήσουμε να κάνουμε να ανθίσει ο έρωτας στη λάσπη, σαν το λουλούδι του λωτού, όπως αναφέρετε στο βιβλίο σας;
ΑΥΤΟ είναι το φυσικό του. Η ομορφιά του τρέφεται απ’ τη λάσπη, αλλά ουδέποτε λερώνεται· έτσι κι ο έρωτας, φυτρώνει μες τη λάσπη που την κάνει όνειρο, φως· αφού η λάσπη που ανασαίνει είμαστε εμείς· λάσπη και όνειρο είναι η φύση μας, σάρκα και πνεύμα που ζητάνε να ενωθούν λυτρωτικά.
 
Έχετε βασίσει πολλά από αυτά που γράφετε στην Τάντρα. Είναι ο τόπος που απαντώνται όλα τα ερωτήματά μας για τον έρωτα;
Όχι. Η Τάντρα είναι ένας δρόμος. Τρυφερός, πνευματικός, ερωτικός, βαθιά απολαυστικός, με ρίσκο όμως, όπως καθετί που αξίζει. Στα ερωτήματα του έρωτα η απάντηση είναι η αγάπη. Αυτήν ζητάμε, αλλά συχνά σε λάθος μέρος.
 
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο βιβλίο σας; Τι έχετε κατά νου;
Έχει παρόμοιο θέμα. Είναι η μύηση ενός ζεύγους - της Ζωής και του Πέτρου - στο σεξ του παραδείσου, μέσα από κάποια σεμινάρια ερωτικής αυτογνωσίας και Ιερού ερωτισμού. Το γράφω τώρα· γενικά για την Τάντρα κι όλα αυτά τα θέματα, υπάρχει και το σάιτ μας tantra-love.gr.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα & Συνεντεύξεις