Άρθρα & Συνεντεύξεις

Τουριστικό περίπτερο - H συνέντευξη

 
Τουριστικό περίπτερο
Ένα κατάστημα στην καρδιά του Γύθειου ή μήπως η καρδιά του Γύθειου; Εδώ πάντως, είναι Μάνη!

   Άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου, λένε, θα πέσει και θα σε πλακώσει. Το ίδιο ισχύει και για τον τόπο σου. Τώρα θα μου πείτε, από πού κι ως πού τόπος μου η Μάνη; Κι όμως, υπάρχουν τόσο μεγάλοι δεσμοί με αυτόν τον άγριο τόπο, οι οποίοι απλά έχουν κλειδώσει τα τελευταία 22 χρόνια και επίσημα. Και όπως το έκανα και στην Αθήνα, έτσι είπα κι εδώ να παρουσιάσω ένα από τα αγαπημένα μου μέρη, αυτό που με «φιλοξενεί» καθημερινά στην περίοδο των διακοπών μου, γιατί πραγματικά το βλέπω σαν δικό μου, άσε που το αξίζει κιόλας. Έκανα λοιπόν μια κουβεντούλα με έναν από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, τον Πέτρο Δεμιράκο, ώστε να μάθω κάποια πράγματα που ήθελα, αλλά και που νομίζω ότι θα σας φανούν πολύ χρήσιμα, εάν κατηφορίσετε προς τα μέρη μας και σταματήσετε για μια παγωμένη (Διότι εδώ, είναι ΜΑΝΗ)!
 
touristiko2144

Πόσο καιρό υπάρχει το Τουριστικό ως επιχείρηση;
Το Τουριστικό υπάρχει από το 1955 ως κατάστημα, είναι ιδιοκτησία του Δήμου και ενοικιάζεται από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης. Εμείς το διαχειριζόμαστε κοντά ένδεκα χρόνια τώρα.

Πώς βλέπεις την κίνηση στο κατάστημα τα τελευταία χρόνια;
Η κίνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί πολύ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πιο πριν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και η τουριστική περίοδος έχει «μαζευτεί» κατά πολύ, έχει γίνει πιο σύντομη.

Τι κόσμος έρχεται στο κατάστημα; Περισσότερο ντόπιοι, Έλληνες ή ξένοι;
Ο κόσμος είναι ανάμικτος. Οι ντόπιοι έρχονται περισσότερο τον χειμώνα. Το καλοκαίρι έχουμε και εγχώριο αλλά και ξένο τουρισμό, που έρχεται από τα camping, τα ενοικιαζόμενα και τα ξενοδοχεία, αλλά και ντόπιοι, από Σκάλα, Σπάρτη, που κατεβαίνουν αρκετά συχνά. Άλλωστε το μαγαζί είναι ιστορικό και έχει καθιερωθεί πατροπαράδοτα ως κέντρο συνάντησης για πάρα πολύ κόσμο. Είναι σχεδόν στο κέντρο της πόλης, με θέα στο λιμάνι, υπάρχουν στέγαστρα και ανεμιστήρες για να μπορέσει όλη τη μέρα ο κόσμος να απολαύσει τον καφέ του, αλλά και όλα τα υπόλοιπα είδη που προσφέρουμε.
 
touristiko2146

Ποιο θεωρείς ότι είναι το δυνατό σημείο του μαγαζιού; Γιατί να έρθει κάποιος;
Θα ξεκινήσω από την ποιότητα του φαγητού, θα περάσω μετά στη θέα που έχει και στην καλή εξυπηρέτηση που προσφέρουμε στους πελάτες, κάτι που για μας είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτά τα τρία νομίζω είναι τα βασικότερα, οπότε εκεί ρίχνουμε και το μεγαλύτερο βάρος. Αν και η θέα υπάρχει από μόνη της, οπότε εμείς φροντίζουμε να μπορεί ο πελάτης να την απολαύσει κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Και το προσωπικό όμως, απ’ ό,τι βλέπω, είναι σταθερό.
Οι περισσότεροι ναι, είναι. Δεν αλλάζεις μια πετυχημένη συνταγή για κανένα λόγο, εδώ η κοινωνία είναι μικρή, δεν μας ενδιαφέρει π.χ. το ευκαιριακό κέρδος, ώστε να κυνηγήσουμε φτηνότερα εργατικά. Σημασία για μας έχει η εξυπηρέτηση του πελάτη, η προσωπική επαφή, το χαμόγελο, να μείνει ικανοποιημένος από μας. Δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την ίδια ποιότητα που λαμβάνουν οι πελάτες μας όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε και οι τιμές μας είναι στα ίδια επίπεδα εδώ και οκτώ χρόνια στα περισσότερα από τα προϊόντα μας. Κοιτάζουμε να αφομοιώσουμε και τις αλλαγές στα ΦΠΑ, στη φορολογία, στο εργατικό κόστος, στα πάγια έξοδα που συνεχώς αυξάνονται, στο κόστος των πρώτων υλών, κρατώντας πάντα την ίδια ποιότητα σε υλικά και service. Δύσκολο, αλλά νομίζω ότι το πετυχαίνουμε.
 
touristiko2147

Πώς βλέπεις το μέλλον επαγγελματικά;
Αν κι εφόσον ξεμπλέξουμε με τον covid 19, ελευθερωθεί η αγορά και οι άνθρωποι νιώσουν πιο χαλαροί και πιο ασφαλείς, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση στην κίνηση. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Γιατί πλέον μιλάμε επιπροσθέτως και για αναβάθμιση των επαρχιακών οδών, των παραλιών… χωρίς αυτά δεν γίνεται κάτι. Αν και με μια επένδυση που πάει να γίνει τώρα, σίγουρα θα υπάρξει και ανάπτυξη στο Γύθειο. Απλά θα βοηθούσε πολύ περισσότερο αν και η Εθνική οδός δεν πήγαινε στη Μεγαλόπολη, αλλά στην Τρίπολη. Διότι ο άλλος από Μεγαλόπολη για να έρθει στο Γύθειο θέλει δύο ώρες και για να πάει στην Καλαμάτα θέλει δεκαπέντε λεπτά! Αυτά πάντα μετράνε.

Για το τελευταίο δεν μπορούμε βέβαια να κάνουμε και πολλά. Για να ανακαλύψετε το αληθές όλων των άλλων, μπορείτε να επισκευθείτε το Τουριστικό Περίπτερο στο Γύθειο και να τα διαπιστώσετε μόνοι σας. Εγώ σας αφήνω τώρα διότι η μπύρα ζεσταίνεται...

Νάσος Κονίτσας
 
Joomla Social by OrdaSoft!