= The Dark Knight Returns
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

The Dark Knight Returns

Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει

1-3   ”Ο Σκοτεινός Ιππότης επιστρέφει” είναι ένα έργο πρωτοφανούς έκτασης αλλά και περιεχομένου αν αναλογιστεί κανείς οτι πρόκειται για κόμικ. Όχι τόσο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αλλά σίγουρα σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής που γράφτηκε (1986). Αποτελείται απο τέσσερα τεύχη: "Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει", "Ο Σκοτεινός Ιππότης Θριαμβεύει", "Η Καταδίωξη του Σκοτεινού Ιππότη" και "Η Πτώση του Σκοτεινού Ιππότη". Αλλά ο τίτλος του πρώτου ήταν και αυτός που πήρε το έργο όταν κυκλοφόρησε ενιαίο σε έναν τόμο.

   Η δράση της ιστορίας εκτιλίσσεται με διαλόγους, μονολόγους και περιγραφές, κυρίως μέσα από την οπτική γωνία των κεντρικών προσώπων αλλά όχι μόνο. Οι παράλληλες μικρές ιστορίες τυχαίων καθημερινών ανθρώπων αλλά και η δράση των ΜΜΕ δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στην ιστορία. Η συναρμολόγηση όλων των μικρών κομματιών του παζλ οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση ενός ”δύσκολου” για τα δεδομένα των κόκιμ σεναρίου.

   Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα ακαθόριστο αλλά μάλλον κοντινό (για την εποχή που γράφτηκε) μέλλον όπου δεν υπάρχουν πια ήρωες. Υπό τη σκιά του Ψυχρού πολέμου που μαίνεται ακόμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ωθήσει όλους τους ηρωες σε παραίτηση. Ο Μπάτμαν έχει παραιτηθεί εθελοντικά μετά το θάνατο του δεύτερου Ρόμπιν και συνεργάτη του, Τζέισον Τόντ. Έχουν περάσει 10 χρόνια απο την τελευταία του εμφάνιση και το Γκόθαμ μοιάζει με καταραμένη πόλη.

5Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν
   Ο Μπρούς προσπαθεί απλά να ξοδέψει τις υπόλοιπες μέρες της ζωής του. Ένας σακατεμένος ψυχολογικά μεσήλικας που προσπαθεί να κρυφτεί απο τον ίδιο του τον εαυτό. Προσπαθεί να πνίξει τις αναμνήσεις του πίνοντας και καπνίζοντας επειδή δε βρίσκει το θάρρος να τις αντιμετωπίσει. Το παιδί που κάποτε είδε τους γονείς του να δολοφονούνται, 55 χρονών πιά τους βλέπει να δολοφονούνται κάθε μέρα στους δρόμους του Γκόθαμ. Η απόφαση που παίρνει είναι το ίδιο παράλογη όσο και αυτονόητη. Είναι ο μονόδρομος για να πολεμήσει τους προσωπικούς του δαίμονες. Πρέπει να επιστρέψει!

Κάρι Κέλι/Ρόμπιν
   Η Κάρι είναι ένα ανήλικο κορίτσι και ανήκει στη γενιά των παιδιών που δεν ξέρουν καν αν ο Μπάτμαν υπήρξε στην πραγματικότητα ή είναι απλά ένας θρύλος. Όταν ο Μπάτμαν θα τη σώσει απο μια επίθεση των Μεταλλαγμένων, η Κάρι θα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ που θα της γίνει έμμονη ιδέα να του ανταποδώσει τη χάρη θέτοντας τον εαυτό της στην υπηρεσία του. Θα αναπτύξει μια τρυφερή σχέση με τον Μπρους ο οποίος δε μπορεί να αρνηθεί τη βοήθεια που του προσφέρεται τόσο γνήσια και απρόσμενα.

Οι Μεταλλαγμένοι
   Οι Μεταλλαγμένοι, όπως αυτοαποκαλούνται, είναι η συμμορία που θέλει να επιβάλλει τη δική της τάξη στην πόλη. Αποτελούμενη  απο νέους που έχουν χάσει το προσανατολισμό τους και καθοδηγούνται από τα βίαια πάθη των εποχών. Μαριονέτες στα χέρια όποιου θέλει να τους χρησιμοποιήσει, μη μπορώντας να διοχετεύσουν την ενέργεια τους παρά μόνο για να γκρεμίσουν. Ικανοί να αλλάξουν στρατόπεδο απο τη μια στιγμή στην άλλη ακολουθούν τα πρωτόγονα ενστικτά τους επειδή κανείς δεν τους έχει μάθει να κάνουν κάτι διαφορετικό.

6Χάρβεϊ Ντεντ/Διπρόσωπος
   Ο Χάρβεϊ Ντέντ φαίνεται ξαναγεννημένος μετά την πλαστική επέμβαση που αποκαθιστά το κατεστραμένο μέρος του προσώπου του και δηλώνει μεταμελλημένος για όσα έχει κάνει στο παρελθόν. Ο πλαστικός χειρούργος του και ο ψυχίατρος του δηλώνουν ότι ο ασθενής τους είναι το ίδιο υγιής ψυχολογικά όσο και σωματικά και είναι έτοιμος να επανενταχθεί στην κοινωνία. Ο Μπρούς που έχει χρηματοδοτήσει όλη την αγωγή του, έχει όλη την καλή θέληση να πιστέψει στο θαύμα, μέχρι αποδείξεως του εναντίου...

Γκόρντον και Γίντελ
   Ο Γκόρντον έχοντας υπηρετήσει πολλά χρόνια το σώμα ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Ο απολογισμός της καριέρας του, του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Προσπαθεί να βοηθήσει το φίλο του Μπρους (γνωρίζοντας τη μυστική του ταυτότητα) όσο ακόμα περνάει απο το χέρι του καθώς η μέρα της αντικατάστασης του πλησιάζει.

   Η Γίντελ είναι η νέα αστυνομική διευθύντρια. Στα μισά χρόνια του Γκόρντον, φαίνεται να διαφοροποιείται τελείως στο θέμα του Μπάτμαν. Παρά τις τελευταίες προσπάθειες του Γκόρντον να τη μεταπείσει, φαίνεται σίγουρη πως δε θέλει ένα παράνομο τιμωρό του εγκλήματος στην πόλη της.

Τζόκερ
   Η επανεμφάνιση του Μπάτμαν φαίνεται απο μόνη της αρκετή για να ξυπνήσει το Τζόκερ απο τη δεκάχρονη κατατονική του αδράνεια. Η ζωή του φαίνεται να αποκτά νόημα ξανά και η σχέση του με το Μπάτμαν έχει περάσει πλέον στο στάδιο της μανιωδους εξάρτησης. Τα πράγματα είναι πιο άγρια απο ποτέ και γίνεται απο την αρχή σαφές ότι αυτή η σύγκρουσή τους μάλλον θα είναι και η τελευταία.

10Κλάρκ Κέντ/Σούπερμαν
   Ο Κλάρκ είναι ο τελευταίος ενεργός υπερήρωας αλλά πολύ μακριά απο τον παλιό του εαυτό, έχει γίνει το κρυφό όπλο της Αμερικάνικης κυβέρνησης. Προσπαθεί με το δικό του τρόπο να προσφέρει χωρίς να τραβαει την προσοχή. Ο ”υιοθετημένος” γιος της Γης έχει τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης απο τον Μπρούς και το μόνο που μένει να φανεί είναι για πόσο μπορούν δύο εντελώς αντίθετοι κόσμοι να βαδίζουν παράλληλα...

•    Οι ταινίες του πασίγνωστου βρώμικου Χάρι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Φρανκ Μίλλερ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο
•    Πιο συγκεκριμένα το Sudden Impact (1983) όπου ο βρώμικος Χάρι επιστρέφει να πολεμήσει το έγκλημα μετά απο πολύχρονη αποχή απο τα καθήκοντα του.
•    Η κατάθλιψη που πέρασε ο Φράνκ Μίλλερ κλείνοντας τα 30 του χρόνια έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δημιουργία.

Η συμβολή του Φρανκ Μίλλερ στην 7η και 9η τέχνη
   Η διετία 1986-7 είναι πολύ σημαντική για τον χώρο των κομικ, καθώς εκδίδεται ”Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει” του Φράνκ Μίλλερ αλλά και οι ”Watchmen” του Άλαν Μούρ. Και τα δύο έργα παρουσίασαν καινούρια πράγματα και βοήθησαν αρκετά στην ενηλικίωση του τομέα. Έβγαλαν για τα καλά το κόμικ απο το κλισέ της παιδικής διασκέδασης και το αντικατέστησαν με την πιο ενήλικη γραφική νουβέλα. Έτσι συνέχισαν αυτό που είχαν κάνει και άλλοι δημιουργοί πριν απο αυτούς - την παγίωση των κόμικ ως επονομαζόμενη ένατη τέχνη.

11   Ο Φράνκ Μίλλερ είχε ήδη αναγνωριστεί ως δημιουργός απο τις αρχές της δεκαετίας του 80, καθώς είχε ήδη εργαστεί με μεγάλη επιτυχία γράφοντας για το Dare Devil της Marvel comics. Το κόμικ Ronin ήταν η πρώτη του προσωπική δουλειά η οποία ήταν βαθειά επηρρεασμένη απο τα ιαπωνικά manga αλλά και τη γαλλοβελγική σχολή κόμικ. Γνωστός για το film noir στυλ και για σκοτεινή προσέγγιση στους χαρακτήρες που πλάθει, ο Φράνκ Μίλλερ έχει γνωρίσει αρκετά θετική κριτική για τις δουλειές του τις δεκαετίες 80 και 90 και λιγότερο θετική εως και αρνητική για τις πιο πρόσφατες δουλειές του (Batman: The Dark Knight Strikes Again, All Star Batman and Robin the Boy Wonder).

   12Η ταινία Sin City το 2005 ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μάθει τον Φράνκ Μίλλερ όποιος δεν τον ήξερε καθώς πρόκειται για πολύ καλή μεταφορά μερικών ιστοριών της ομόνυμης γραφικής νουβέλας του στη μεγάλη οθόνη απο τον Robert Rodriguez. Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε άνοιξε το δρόμο για τη μεταφορά των επίσης δικών του 300 στη μεγάλη οθόνη.

•    O Φράνκ Μίλλερ συμμετείχε και στις δύο ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγός αντίστοιχα.
•    Το 2009 έκανε το σκηνοθετικό (σόλο) ντεμπούτο του μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το Spirit, κόμικ του Έισνερ αποσπώντας κυρίως αρνητικές κριτικές.
•    Έχει γράψει το σενάριο για τις ταινίες Robocop 2 (1990) και Robocop 3 (1993) μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας Φρέντ Ντέκκερ.
•    Άλλη μια δουλειά του Μίλλερ, το Batman: Year One επρόκειτο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Νταρρεν Αρονόφσκυ αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω της έγκρισης του Batman Begins του Κρίστοφερ Νόλαν.
•    Υπάρχουν σχέδια για μεταφορά κι άλλων ιστοριών του Sin City στη μεγάλη οθονη.

Γιώργος Ρίσκας

4
Joomla Social by OrdaSoft!