Άρθρα & Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον ζωγράφο Μάξιμο Μανώλη

 
   Η ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» ήταν η αφορμή να μιλήσουμε με τον Μάξιμο Μανώλη, έναν κλασσικό ζωγράφο σε μια σύγχρονη εποχή, που όλοι εμείς οι σκληροπυρηνικοί metalάδες γνωρίσαμε μέσα από τα υπέροχα εξώφυλλα που έχει δημιουργήσει για αρκετά γνωστές μπάντες στον χώρο. Ευχαριστούμε πολύ τον Μάνο Νομικό που μας έφερε σε επαφή.
 
manolis2215

«Beyond Τime» ο τίτλος της έκθεσής σου. Παρουσιάζεις μια σειρά έργων για όλες τις χρονικές καταστάσεις. Πιστεύεις πως η διαχρονικότητα είναι ένα ενιαίο στοιχείο στην τέχνη ή χρειάζεται να διασπαστεί για να κατανοηθεί;
Πιστεύω ότι σκοπός του ζωγράφου είναι να παρουσιάσει κάτι διαχρονικό. Νομίζω η τέχνη υπάρχει για να μας φέρνει σε επαφή με την αισθητική, την «ομορφιά» και την πνευματικότητα. Πέραν τούτου, η διάσπαση μπορεί να υπάρξει στις υποκειμενικές ερμηνείες που δίνουμε στην τέχνη, που αυτό ίσως να μην έχει απαραίτητα να κάνει με τον πρωταρχικό σκοπό του δημιουργού.

Από το εξώφυλλο των Rotting Christ θα μπορούσε κανείς να σε χαρακτηρίσει κανείς ως σύγχρονο El Greco. Γιατί, σε μια μεταμοντέρνα εικαστική εποχή, παραμένεις λάτρης του κλασικού;
Πέρα από την προσωπική αισθητική και τη γοητεία του κλασικού, η Τέχνη έχει το στοιχείο της «δια-χρονικότητας». Ο El Greco έμεινε στην ιστορία για τους υπέροχους πίνακές του, που μέχρι και σήμερα γοητεύουν. Αυτό δεν συμβαίνει απλά επειδή είναι έργα του δεκάτου έκτου αιώνα, καθώς είναι εντυπωσιακά στο βάθος των χρόνων. Για μένα αυτή είναι η ουσία της τέχνης. Αυτού του είδους η Τέχνη που κάνω είναι μια «γλώσσα» με την οποία μπορώ να εκφράζομαι.

Στο κομμάτι της απεικόνισης των άλμπουμ, η έμπνευση δίνεται από την ίδια την μουσική η από την κατεύθυνση του συγκροτήματος;
Εξαρτάται κάθε φορά απ’ τη συνθήκη. Συχνά, οι μουσικοί έχουν ένα concept και θέλουν να το εκφράσουν ζωγραφικά. Εγώ λοιπόν καλούμαι να αποτυπώσω με τα δικά μου μάτια και χέρια αυτό που θέλουν και με την συμβουλή τους να δημιουργήσω αυτό που πλησιάζει το όραμά τους για τον δίσκο. Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που το θέμα είναι ελεύθερο και έχω την ευχέρεια να δημιουργήσω μια σύνθεση με ελάχιστες πληροφορίες, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Και τα δυο έχουν τη δική τους ομορφιά και τη δική τους πρόκληση.
 
manolis2214
Μια εύλογη ερώτηση… εσύ ο ίδιος παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;
Παρότι μου αρέσει πολύ η μουσική και αντλώ έμπνευση από εκεί, ποτέ μου δεν ασχολήθηκα να μάθω να παίζω κάποιο μουσικό όργανο. Από μικρός με είχε κερδίσει η ζωγραφική, είχα εκεί βρει την κλίση μου.

Σε ποιο σημείο σταματάει για σένα η επιρροή των κλασσικών ζωγράφων και εισάγεται το προσωπικό σου στοιχείο;
Η επιρροή των κλασικών ζωγράφων μπορεί να είναι η αρχική σπίθα για τη σύλληψη μιας ιδέας, η οποία θα εξελιχθεί σε μια ολόκληρη σύνθεση. Πρόκειται σαφώς για μια πολλή σημαντική επιρροή, καθώς οι κλασικοί ζωγράφοι είναι οι «δάσκαλοί» μου. Μελετώντας τους μπόρεσα να μάθω να αποτυπώνω τις ενδότερες ιδέες μου. Από την άλλη βέβαια το προσωπικό στοιχείο είναι παντού, από την πινελιά, την τελική σύνθεση, την εξαίρεση που σπάει τον «ζωγραφικό κανόνα» κτλ.

Τα έργα σου είναι εμπνευσμένα από τη μυθολογία και τη φιλοσοφία. Θεωρείς πως η τέχνη έχει χρέος να μετουσιώσει τα μηνύματα που μας παραθέτουν;
Πιστεύω πως η Τέχνη έχει χρέη μετουσίωσης, γιατί η ίδια είναι το εργαλείο να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε ανώτερες ιδέες. Αυτό αφορά σ’ όλες τις μορφές της Τέχνης, είτε είναι μουσική, είτε ζωγραφική είτε γλυπτική. Δύσκολα μπορώ να σκεφτώ την τέχνη χωρίς μια βαθύτερη φιλοσοφία και πνευματικότητα, γιατί τότε μένει γυμνή και ξερή.
 
manolis2216

Ως καλλιτέχνης, τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο στην τέχνη;
Σε κοινωνικό επίπεδο με δυσκολεύει ο παραγκωνισμός που έχει υποστεί η Τέχνη, ειδικά στην εποχή μας. Μάλιστα, είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις για τα θέματα αυτά με τον κόσμο. Όσον αφορά το επίπεδο της ίδιας τις τέχνης, δυσκολία έχει η έμπνευση. Είναι όπως προ-είπα, το σπέρμα που γεννάει το αποτέλεσμα, αφού όλα τα άλλα έρχονται και είναι στην ύλη.

Η μουσική και η ζωγραφική περπατάνε παράλληλα αλλά σπάνια τέμνονται. Πώς νιώθεις που τις έκανες να συναντηθούν;
Πολλές φορές όταν βλέπω έναν πίνακα, φαντάζομαι τη μουσική που θα υπήρχε από πίσω, σαν μια όπερα η ένα θεατρικό. Αντίστοιχα, όταν ακούω μουσική, φαντάζομαι εικόνες και συνθέσεις που μου γεννιούνται από τα συναισθήματα. Νιώθω ότι απλά εκφράζω αυτά που βιώνω κάθε φορά και είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τα έργα σου να κοσμούν μουσικά άλμπουμ. Πέρα λοιπόν απ’ το εσωτερικό του άλμπουμ, που είναι η μουσική, είναι εξίσου σημαντική και η εικόνα, δηλαδή το εξώφυλλο, που δημιουργεί την πρώτη εντύπωση.

Ροδάνθη Κόλλια - Ρίζου

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής, 14-19 Οκτωβρίου 2022
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
https://www.facebook.com/events/1196120470951567

Βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη
Ο Μάξιμος Μανώλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993, την πόλη στην οποία συνεχίζει να ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών -με κατεύθυνση Ζωγραφική- και κατέχει τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master). Δουλεύει στο δικό του προσωπικό στούντιο στην Αθήνα πάνω σε νέα έργα και commissions για τρίτους. Συνεχίζει να μελετάει, να εκπαιδεύεται και να εξελίσσεται μαζί με την τέχνη του.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές και σημαντικές ομαδικές εικαστικές εκθέσεις, «Έρ-ως Γυναίκα - Ανίκητος, Αριστοκρατικός, Υπέροχος» του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, «Απηχήσεις της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη του σήμερα» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, «45x45» street art group art show στην γκαλερί Blender, «1821-2021, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Και μετά;» έκθεση της Athens Voice και του Δήμου Αθηναίων, «Soul Anatomies» συλλογική έκθεση στον χώρο τέχνης Hart & Gart, «Meet the Artist» συλλογική έκθεση στην γκαλερί Myrό και άλλες, ενώ πίνακες-έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.
Θεωρείται και ένας από τους πιο παραγωγικούς νέους εικαστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο με σύνδεση και με τη μουσική, με πολλά από τα εικαστικά του έργα να κοσμούν εξώφυλλα άλμπουμ του σκληρού ήχου και συγκροτημάτων όπως οι Rotting Christ, Thou Art Lord, Mass Infection, Serpent Lord, Wings of Shield, Nihilism, Wampyrinacht, Angel’s Arcana κ.α., ενώ έχουν γίνει αναφορές σε αυτά σε διεθνή περιοδικά και ειδικές εκδόσεις.

Πληροφορίες για την έκθεση
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» - Ισόγειο Αίθουσα «Μελίνα»
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 19 Οκτωβρίου
Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 18:00
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 11:00-21:30, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου 10:00-15:00, Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 11:00-19:00, Δευτέρα κλειστά

Χορηγοί επικοινωνίας:
SIN RADIO, NGradio, Tetragwno.gr, Artviews.gr, Rocking.gr, Lavart,
NOIZY, CulturePoint.gr, Cat Is Art, Independent.gr

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Μάνος Νομικός
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66, Θησείο Ι Τηλ: 210 345 2150
Πλησιέστεροι σταθμοί ΜΜΜ: Θησείο (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος), Κεραμεικός (Μετρό)
https://www.instagram.com/maximosmanolis_art/
https://www.facebook.com/MaximosManolisArt
 
Joomla Social by OrdaSoft!