Άρθρα & Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Βασίλη Λιάκο

 
   Η Λιν γεννιέται πριγκίπισσα σε ένα κάστρο της Ανατολής. Και κάποια στιγμή αποφασίζει να περιπλανηθεί. Για να μας χαρίσει ένα πανέμορφο παραμύθι. Ο δημιουργός της ιστορίας, Βασίλης Λιάκος, βρίσκεται απέναντί μας και μιλά για την περιπέτεια της Λιν, για το πώς η ιδέα έγινε βιβλίο, για το πώς κυκλοφόρησε για το μέλλον φυσικά. Μας μιλά για τα παιδιά και τους γονείς και το βιβλίο στη ζωή τους. Γενικά και ειδικά. Θερμές ευχαριστίες στον Αντώνη Κοκολάκη και την υπέροχη ομάδα του, για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
liakos2215

Τι ανταπόκριση έχει «Το πέπλο των αστεριών»; Τι φτάνει στ’ αυτιά σας από αναγνώστες και Τύπο;
Η αλήθεια είναι πως η ανταπόκριση είναι πολύ συγκινητική. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει «Tο πέπλο…» και αυτό μου προκαλεί μεγάλη χαρά αλλά και αμηχανία, ταυτόχρονα. Παιδιά που ζητάνε από τους γονείς να το διαβάσουν ξανά και ξανά, γονείς που συγκινούνται, άνθρωποι έμπειροι στο παιδικό ανάγνωσμα το βρίσκουν ενδιαφέρον και εντοπίζουν σημεία που τους αφορούν, είναι μερικά αυτά που μαθαίνω. Πολύ γλυκό και πολύ μεγάλο, αν αναλογιστείς ότι πρόκειται για το πρώτο μου παραμύθι. Ωστόσο, με αφορά κάθε λογής σχόλιο και κάθε κριτική που γίνεται με εποικοδομητικό τρόπο.

Γράψατε ένα βιβλίο για παιδιά. Το αυτό βιβλίο όμως απευθύνεται και σε «πιο μεγάλα» παιδιά, σε μεγάλους που δεν φοβήθηκαν να γίνουν πάλι παιδιά, όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου. Είναι διττός ο στόχος;
Δε θα έλεγα ότι υπήρχε εξ’ αρχής αυτός ο διττός στόχος. Πρώτα απ’ όλα με απασχολεί η ιστορία και το ζητούμενο που έχω εγώ από αυτήν. Θέλησα να γράψω μια ιστορία που να αφορά τόσο στα παιδιά όσο και σε εμένα. Να μπορώ να τη διαβάζω ξανά και ξανά και να έχει κάτι να μου πει. Μου αρέσουν οι ιστορίες που αφήνουν χώρο σε όλους μας. Οπότε ακόμα κι αν δεν ήταν αυτοσκοπός, έγινε στην πορεία.
 
liakos2214

Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα βιβλίο, με το οποίο απευθύνεσαι σε ένα παιδί; Είναι το πλέον δύσκολο και απαιτητικό κοινό;
Είναι δύσκολο να γράψεις ένα βιβλίο, ούτως ή άλλως σαν διαδικασία. Όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν κανόνες και όρια. Δεν θέλω να ορίσω τα παιδιά σαν απαιτητικό κοινό και δύσκολο. Νομίζω θα τα αδικούσα. Θεωρώ ότι ο σεβασμός και η ανάγκη για επικοινωνία με τον αναγνώστη καθορίζει και τη σχέση που θες να αποκτήσεις μαζί του. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι τα παιδιά είναι πιο απαιτητικά από τους ενήλικες. Ποιος δεν θέλει να διαβάσει ένα ωραίο βιβλίο;

Πώς γεννήθηκε η ιστορία στο μυαλό σας; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να τη μεταφέρετε στο χαρτί;
Ο λόγος που έγραψα αυτή την ιστορία είναι γιατί ήθελα να μιλήσω για τη διαφορετικότητα, για τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα, για τη χαρά που βρίσκεται στα απλά πράγματα, για τη δύναμη που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του και για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε στην καρδιά μας. Ακριβώς όπως έκανε και η Λιν, κάπου σε μια χώρα μακρινή, αλλά με μια ιστορία που μπορεί να ζωντανέψει ακόμα και δίπλα μας. Ένας πρίγκιπας, όμοιος με τον καθένα που παλεύει και αγωνίζεται και απολαμβάνει ό,τι του δίνεται απλόχερα από τη ζωή. Κάπως έτσι το ένα έφερε το άλλο. Ήρθαν οι υπέροχες εικόνες της Πέρσας Ζαχαριά και οι εκδόσεις Διάπλαση που μας αγάπησαν και όλοι μαζί, τελικά, αποφασίσαμε να πούμε αυτήν την ιστορία.
 
peplo2214

Η περιπλάνηση της Λιν είναι στην ουσία η περιπλάνηση του καθενός μας, έτσι όπως θα την ήθελε, έτσι όπως θα την ονειρευόταν;
Η περιπλάνησή της είναι και δική μας, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι όπως θα την ήθελε. Είναι αρκετά μοναχική, όπως άλλωστε κάθε ανθρώπου. Είναι πραγματική. Ωστόσο, δύο στοιχεία είναι πολύ σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτή την περιπλάνηση. Αρχικά ότι η Λιν είχε στόχο, στον οποίο πίστευε τόσο ώστε να μη φοβηθεί τίποτα και να φτάσει ως το τέλος, όποιο και να είναι αυτό. Επιπλέον, ότι είχε μαζί της το αστέρι της, τον φύλακά της. Τυχερός όποιος έχει στη ζωή του έναν φύλακα για να τον βοηθάει, να τον καθοδηγεί.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο πόνημά σας; Σκέφτεστε να γράψετε ένα βιβλίο για μεγάλους την επόμενη φορά;
Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω πολύ «Το πέπλο των αστεριών» και το ταξίδι του. Έχω αρχίσει να μαγειρεύω κάτι, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα. Φυσικά και μ’ ενδιαφέρει να γράψω ένα βιβλίο για μεγάλους, ωστόσο για την ώρα προτιμώ να εστιάσω στους μικρούς μου ήρωες, τα παιδιά.
 
liakos2217

Ο Έλληνας διαβάζει βιβλία; Αγοράζει βιβλία για τα παιδιά του;
Αν εξαιρέσουμε αυτή την περίοδο που υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ναι, πιστεύω ότι αγοράζει βιβλία. Είναι στην κουλτούρα μας. Σε σχέση με τα παιδικά βιβλία θεωρώ ότι υπάρχει άνθιση και αυτό με χαροποιεί πολύ.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεχή ενασχόληση με την τέχνη σας;
Η ανάγκη μου για επικοινωνία και εξέλιξη. Είμαι άνθρωπος της ομάδας. Αυτό μου δίνει ώθηση να κάνω όσα ονειρεύομαι. Να συνυπάρχω και να δημιουργώ.

Κώστας Κούλης
 
liakos2216
Joomla Social by OrdaSoft!