= Συνέντευξη με τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου

 
   H Ελλάδα μας μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου για παιδιά. Οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, οι θάλασσες και οι στεριές, οι παιδικές ψυχές και όλοι εκείνοι οι τόποι που αποτελούν την καρτ ποστάλ της ζωής μας. Η Σοφία Αλεξίου υπογράφει το «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» και εμείς περιμένουμε να βγει κι άλλο βιβλίο, που θα αναφέρεται και σ’ άλλες περιοχές της χώρας μας. Και μετά κι άλλο! Μιλήσαμε με τη συγγραφέα και μάθαμε για το πώς ξεκίνησε αυτό το θαυμαστό ταξίδι, πώς η πανδημία λειτούργησε υπέρ της δημιουργίας και όχι και πώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει λίγο πιο άνθρωπος όταν διαβάσει… Πολλά ευχαριστώ στη Βάσω Σωτηρίου και τη We Will, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
alexiou2148
 
Τι ανταπόκριση έχετε ως τώρα για το βιβλίο σας «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»; Πώς έχουν εκφραστεί γι’ αυτό κοινό και Τύπος;
Η Έλλη, ο Ερμής, ο Ντίνος και τα ταξίδια τους, «αγκαλιάστηκαν» με αγάπη από την πρώτη στιγμή, από παιδιά και γονείς. Όλη αυτήν την περίοδο των αλλαγών, λόγω της πανδημίας, παρατήρησα με χαρά πως οι γονείς στράφηκαν στο βιβλίο για να προσφέρουν στα παιδιά δημιουργικές στιγμές, μια διέξοδο από οθόνες, απόδραση σε φανταστικούς χαρούμενους κόσμους, μια συντροφιά αισιόδοξη… Ένας ταξιδιωτικός οδηγός αποκλειστικά αφιερωμένος στα παιδιά ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ένα χαρούμενο εργαλείο φανταστικών εκδρομών σε μια περίοδο που δεν μπορούσαμε να πάμε σχεδόν πουθενά. Ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο Τύπος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τα ταξίδια μας. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Βοήθησαν το βιβλίο μου να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, που ήταν άλλωστε και ο αρχικός του προορισμός. Εύχομαι σύντομα τα ταξίδια αυτά να γίνουν και δια ζώσης!
 
Είναι μία πρωτότυπη παρουσίαση ενός ταξιδιού; Τι είχατε κατά νου όταν ξεκινούσατε να γράφετε το βιβλίο;
Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, στόχος μου ήταν να παρουσιάσω στα παιδιά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, να τους μιλήσω για την ιστορία της Ελλάδας και να τα ξεναγήσω στους φυσικούς και πολιτιστικούς της θησαυρούς με διασκεδαστικό τρόπο. Να χαρούν εκδρομές διαβάζοντας, να ακούσουν ποιες ιστορίες ελληνικής μυθολογίας συνδέονται με τόπους και μνημεία, να αποδράσουν με τη φαντασία τους και να ανοίξουν πανιά κι ορίζοντες!
 
alexiou2146
 
Τα παιδιά μαθαίνουν τη χώρα τους μέσα από το βιβλίο σας. Μαθαίνουν μήπως και να αγαπούν τη χώρα τους; Να αντιλαμβάνονται σε τι όμορφο τόπο ζουν;
Είναι ευτυχία να αγαπάς τον τόπο σου. Να ανακαλύπτεις τις ρίζες σου, να μαθαίνεις την ιστορία του. Σε κάνει δυνατό, μα είναι παράλληλα και μια τόσο επιμορφωτική ασχολία, που σε γεμίζει πνευματική χαρά και συγκινήσεις. Μια ενασχόληση που δίνει κίνητρα να ανακαλύψεις τις ιστορίες που σε «γέννησαν», ιστορίες που έχουν μια σχέση αλυσιδωτή. Με αυτές τις σκέψεις, ξεκίνησε η ιδέα να δώσω στα παιδιά αφορμή για να ταξιδέψουν στον πολιτισμό, να νιώσουν περήφανα για την κληρονομιά τους και να αντιληφθούν τι σημαίνει αληθινός πλούτος στη ζωή μέσα από τη γνώση.
 
Η πανδημία λειτούργησε δημιουργικά; Τι είναι αυτό που έχετε συγκρατήσει μετά από τούτη την εμπειρία;
Η πανδημία λειτούργησε εκκαθαριστικά. Σαν ό,τι δεν είχε αληθινή σημασία να ξεθώριασε μέσα στην κρίση, στον εγκλεισμό και την πίεση. Η οικογένεια ενώθηκε μέσα από πιο ουσιαστικές συναντήσεις, οι φίλοι εκτιμήθηκαν και έγιναν αντιληπτοί, έστω και μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι δημόσιοι χώροι απέκτησαν τον σεβασμό που τους άξιζε - ελπίζω να μην σταματήσει να ισχύει αυτό - ο προσωπικός χρόνος μειώθηκε και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο τρόπος που επιλέξαμε να τον περάσουμε περνούσε από ποιοτικό έλεγχο κάθε φορά. Ταινία ή βιβλίο, περίπατος ή ζωγραφική, ύπνος ή δουλειά. Απλοί καθημερινοί προβληματισμοί που απλοποίησαν τη ζωή από τη μια και μας ανάγκασαν να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Ανάμεσα στον αγώνα δρόμου μεταξύ δουλειών και παιδιού αυτήν την περίοδο έγραψα πάρα πολύ. Ήταν το καταφύγιο που μου χάριζε ελευθερία. Μακριά από όλα τα δυσάρεστα, εγώ και μια παρέα που τρελαίνεται για ταξίδια, σε νέες περιπέτειες.
 
alexiou2147
 
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο βιβλίο σας;
Το γράψιμο δεν σταματάει, όπως και τα όνειρα για ταξίδια άλλωστε. Με το καλό ετοιμάζονται οι επόμενες εκδρομές!
 
Το παιδί είναι απαιτητικός αναγνώστης;
Ναι, τα παιδιά είναι απαιτητικά και ειλικρινή. Ό,τι δεν τους αρέσει θα στο πουν με λόγια καθαρά. Ό,τι τους αρέσει - που εκεί είναι και η ευτυχία -θα στο εκφράσουν τόσο όμορφα και τρυφερά που θα θες πάντα να βάζεις τα δυνατά σου, προσμένοντας αυτήν την επιβράβευση.

Ποια η κινητήρια δύναμη, προκειμένου να κάνετε τόσα πράγματα για την τέχνη σας;
Η ζεστασιά ψυχής κι η ελευθερία που μου χαρίζει το γράψιμο. Η αίσθηση ολοκλήρωσης που νιώθω κάθε φορά που τελειώνω ένα βιβλίο, παραδίδοντας ένα δικό μου κομμάτι με αγάπη, σε όποιον θέλει να με ακολουθήσει στο ταξίδι της φαντασίας μου.
 
Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!