Άρθρα & Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Έλενα Λιάτου

 
   H Έλενα Λιάτου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και γενικά ένας πολυπράγμων άνθρωπος, ο οποίος έχει εστιάσει στην παιδική λογοτεχνία. Με πορτφόλιο πενήντα πονημάτων μέχρι σήμερα, είναι ένας δημιουργός που χαίρει εκτίμησης και θαυμασμού και πραγματικά είμαστε ευτυχείς που τη φιλοξενούμε στο περιοδικό μας.
 
liatou2114
Τι είναι παραμύθι;
Το παραμύθι είναι ταξίδι. Με της φαντασίας τα φτερά, μπορεί ο μικρός αναγνώστης να ταξιδέψει σε μέρη μακρινά, ονειρεμένα. Μέσω του παραμυθιού μπορούμε να ψυχαγωγηθούμε, να περάσουμε αξίες, να ανακουφίσουμε ένα παιδί που θα ταυτιστεί με τους ήρωες, να διδάξουμε.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος λογοτεχνίας;
Από παιδί μου άρεσε να γράφω. Η συγγραφή είναι για μένα ανάσα, τρόπος έκφρασης, ανάγκη. Ασχολήθηκα αρχικά με την ποίηση, όμως μετά από παρότρυνση των μαθητών μου, ακολούθησα τη παιδική λογοτεχνία. Τους διάβαζα παραμύθια μου, πριν ακόμη εκδοθούν και με προέτρεψαν «να γίνω συγγραφέας». Ακολούθησα το ένστικτό τους και τη συμβουλή τους. Πόσο δίκιο είχαν!

Από πού αντλείτε τα θέματα των βιβλίων σας;
Αντλώ τα θέματά μου από καθημερινές εμπειρίες και βιώματα με τα παιδιά. Λόγω της δουλειάς μου, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έρχομαι σε καθημερινή επαφή μαζί τους. Προσπαθώ να αφουγκραστώ τον ήχο της ψυχής τους. Είμαι πάντα εκεί για αυτά. Έχουν τόσα να μας πουν… Ύστερα τα αποτυπώνω με τον δικό μου τρόπο στο χαρτί, φτιάχνοντας όμορφες ιστορίες.

Τα παιδιά σήμερα διαβάζουν;
Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή της τεχνολογίας. Δυστυχώς, στις μέρες μας δεν διαβάζουν όσο θα έπρεπε, ούτε τα παιδιά, ούτε οι ενήλικες. Το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει το βιβλίο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει. Αν διαβάζαμε περισσότερο, σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος! Ας ευχηθούμε να αλλάξει σύντομα αυτό.
 
liatou2119
Θα γράφατε λογοτεχνία για ενήλικες;
Γράφω ποίηση και διηγήματα. Μου αρέσει να χάνομαι μέσα στις σελίδες. Αραδιάζω τις λέξεις μία μία και εκείνες στήνουν τρελό χορό, δημιουργώντας ιστορίες. Στα επόμενα συγγραφικά μου σχέδια είναι η ολοκλήρωση ενός μυθιστορήματος. Πιστεύω να τα καταφέρω. Προς το παρόν οι υποχρεώσεις μου δεν το επιτρέπουν.

Αν σας ζητούσα να μας περιγράψετε την Έλενα μέσα σε λίγες λέξεις, ποιες θα ήταν;
Ελπίδα έχω για μέρες φωτεινές να έρθουν!
Λαχτάρα να φτάσω τα όνειρά μου.
Ευτυχία πλημμυρίζει την ψυχή μου για την επίτευξη των στόχων μου.
Νεράιδες οδηγούν τα βήματά μου.
Αγάπη αληθινή αισθάνομαι για όλα αυτά που κάνω καθημερινά.

Τι πρέπει να προσέχει ένας γονιός πριν προβεί στην αγορά ενός παραμυθιού;
Δεν αρκεί απλά να αγοράσουμε ένα βιβλίο για το παιδί μας. Η επιλογή προϋποθέτει σκέψη και έρευνα. Ένα καλό βιβλίο πρέπει να προσφέρει κάτι στο παιδί όταν θα το διαβάσει. Να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία του και την ψυχοσύνθεσή του. Να υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες, παιχνίδια, ιδέες αξιοποίησής του, τόσο από τους γονείς, όσο και από τα παιδιά. Δεν επιλέγουμε ένα βιβλίο επειδή μόνο έχει καλή εικονογράφηση, χοντρό εξώφυλλο ή έχει τυπωθεί σε κάποιο μεγάλο εκδοτικό οίκο. Υπάρχουν βιβλία πραγματικά ακατάλληλα, που όμως κυκλοφορούν και άλλα βιβλία «Διαμάντια» από όχι και τόσο γνωστούς συγγραφείς, που μένουν στα αζήτητα. Ας είμαστε προσεκτικοί.

Στην ψηφιακή εποχή ποια η θέση του παραμυθού ή του παιδικού βιβλίου;
Το παιδικό βιβλίο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν αντικαταστήσει τα βιβλία με ένα τάμπλετ. Εμείς οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι συγγραφείς, έχουμε τεράστια ευθύνη. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξει όλο αυτό, πραγματοποιώντας ή παρακολουθώντας δράσεις που προωθούν τη λογοτεχνία. Ας γίνουμε οι ίδιοι το παράδειγμα.
 
liatou2116

Για εσάς, τι προσφέρει σε ένα παιδί το διάβασμα; Πρέπει οι γονείς να διαβάζουν στα παιδιά από μικρή ηλικία;
Τεράστια τα οφέλη από την ανάγνωση ενός βιβλίου, τόσο σε ενήλικές όσο και σε παιδιά. Διατηρείται η πνευματική εγρήγορση, εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας, διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Έχουμε βελτίωση της μνήμης, εξέλιξη στον γραπτό λόγο, μείωση άγχους, ψυχαγωγία. Αναπτύσσεται η φαντασία, βελτιώνεται η συγκέντρωση, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, ενισχύεται ο δεσμός γονέα-παιδιού. Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο πιο μακριά ταξιδεύουμε στον ωκεανό της γνώσης. Φυσικά και πρέπει οι γονείς να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά από μικρή ηλικία. Με τα παραμύθια μιλούν βαθιά στην ψυχή. Όπως λέει και ο Γ. Σεφέρης «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές, είναι γιατί τα ακούς γλυκύτερα». Μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα παιδί μέσα από ένα παραμύθι, ακόμη και για δύσκολα θέματα, όπως της απώλειας, του διαζυγίου, αλλαγή σχολείου. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή επιλογή του κειμένου που θα χρησιμοποιήσουμε, ένα ήσυχο, χαλαρό μέρος και… το ταξίδι ξεκινά.

Πού μπορούμε να βρούμε τα βιβλία σας; Θα θέλαμε λίγα λόγια για το συνολικό σας έργο.
Τα βιβλία μου ατομικά και συλλογικά, περίπου 50 στον αριθμό, μπορείτε να τα προμηθευτείτε με παραγγελία σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο ή επικοινωνώντας με τον εκδοτικό οίκο ή επικοινωνώντας μαζί μου τηλεφωνικά ή με mail ή στη σελίδα μου στο Facebook «Ο παραμυθόκοσμος της Έλενας». Το έργο αυτό αποτελεί τον καρπό κόπων και προσπαθειών πολλών ετών. Το 2004 ξεκίνησα στον χώρο των εκδόσεων με το πρώτο μου παιδικό παραμύθι «Δύο παράξενα γράμματα για τον Άγιο Βασίλη», εκδόσεις ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ. Είναι ένα συλλεκτικό βιβλίο, του οποίου η εικονογράφηση έχει γίνει με καρτ-ποστάλ από το Μουσείο Ε.Λ.Ι.Α. Η αγάπη των παιδιών και των αναγνωστών με συντροφεύει σε όλο αυτό το ταξίδι. Οι αναγνώστες μου είναι η δύναμή μου. Τους αγαπώ όλους, μικρούς και μεγάλους! Τους ευχαριστώ θερμά και υπόσχομαι να ταξιδέψουμε μαζί σε πολλά ακόμη όμορφα αναγνωστικά ταξίδια. Το ένα ταξίδι φέρνει το άλλο και συνεχίζουμε μαζί.

Δημιουργικά, πώς κύλησε η καραντίνα για σας;
Η καραντίνα αποτέλεσε ευκαιρία για περισσότερη ενασχόληση με τη συγγραφή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το συλλογικό έργο «Χωρίς σχολείο» και από την Ελληνοεκδοτική κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Γιορτή κάθε μέρα, μια παγκόσμια ημέρα». Επίσης, αξίζει να αναφερθώ στο πρόσφατο παιδικό παραμύθι μου «Η γιρλάντα της φιλίας», Εκδόσεις Ηλιαχτίδα, που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα. Ένα τρυφερό παραμύθι, εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών, με δραστηριότητες-παιχνίδια και πολλά μηνύματα για τους μικρούς μας φίλους. Έχω κάνει η ίδια και την εικονογράφηση. Θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο να γράφω. Η εργασία μου, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η εικονογράφηση, οι ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, οι παρουσιάσεις και ποικίλες δράσεις για τη προώθηση της φιλαναγνωσίας σε βιβλιοθήκες και φεστιβάλ, δεν επιτρέπουν να ασχολούμαι με τη συγγραφή όσο θα ήθελα. Παρόλα αυτά, καταφέρνω και βρίσκω τον χρόνο να κάνω όσα αγαπάω. Ευχαριστώ τον Θεό για όλα αυτά που έχω καταφέρει μέχρι τώρα. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την όμορφη συνέντευξη. Εύχομαι ολόψυχα πάντα έμπνευση και επιτυχίες. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους όμορφα αναγνωστικά ταξίδια!

Κατερίνα Σωπύλη-Κονίτσα

ΕΛΕΝΑ ΛΙΑΤΟΥ
Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικονογράφος. Έχουν εκδοθεί παιδικά έργα της και ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις.
Μέλος του κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου, της Γ.Λ.Σ, της Π.Ε.Λ, του Κυπριακού Συνδέσμου παιδικού βιβλίου και του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους.». Παρακολούθησε «Σεμινάριο Ηχογράφησης» και ηχογραφεί παραμύθια για παιδιά με προβλήματα όρασης.
Πήρε μέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού, οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Συμμετέχει σε παρουσιάσεις σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές συμβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.
Είναι υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης,όπου με πολλές δράσεις προωθεί τη φιλαναγνωσία.
Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής», στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» «Μαθήματα Λόγου για παιδιά και εφήβους» , πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το «εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Βόλου» με καθηγητή τον Δ. Λεϊμονή, το 2016-2018.Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών Συνεδρίων. Συμμετείχε με υποτροφία στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο τής IΒΒΥ, Αθήνα 2018.
Είναι μέλος κριτικής Επιτροπής Λογοτεχνικών διαγωνισμών του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος». Γράφει παιδικό θέατρο, οργανώνοντας παραστάσεις ύστερα από σπουδές στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο «Σχολικό Θέατρο». Έχουν ανέβει θεατρικές παραστάσεις , βασισμένες σε βιβλία της.
Αρθρογραφεί στα παιδαγωγικά-λογοτεχνικά περιοδικά, «Παράθυρο στην εκπαίδευση» , «Πνοές λόγου και τέχνης», «lamvosart» και «Επίλλυον».
Συνεργάζεται με εκδόσεις Ψυχογιός, Ελληνοεκδοτική,Σμυρνιωτάκη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη,Εντύποις, Ωρίωνας, Ηλιαχτίδα, Δυάς, Οσελότος, Φυλάτος, Νοσταλγία, Ρουμελιώτη, Διάνυσμα, Πνοές Λόγου, Ήβη , Γράφημα ,Κέφαλος και τον Κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» για φιλανθρωπικό σκοπό.Στον συγκεκριμένο τόμο συνεργάστηκε με αξιόλογα ονόματα, όπως Α. Βαρελλά, Ε. Τριβιζάς, Β. Ηλιόπουλος, Χ. Μπουλώτης, Λ. Πέτροβιτς κ.α. Έχουν εκδοθεί 50 βιβλία της, ατομικά και συλλογικά. Πολλά από αυτά βρέθηκαν υποψήφια για τα βραβεία Public στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία. Παρουσίαζε την παιδική εκπομπή» «Ο Παραμυθόκοσμος της Έλενας "" στο ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα.
Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξαναγίνεται παιδί και με της φαντασίας τα φτερά υπόσχεται στους μικρούς φίλους ταξίδια μακρινά! Ταξίδια ονειρεμένα!!

Επικοινωνία με τη συγγραφέα στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Joomla Social by OrdaSoft!