= Συνέντευξη με την ποιήτρια Κατίνα Μέτσιου
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με την ποιήτρια Κατίνα Μέτσιου

 
Διαβάζοντας και παρουσιάζοντας τη δεύτερη ποιητική συλλογή της Κατίνας Μέτσιου, «Το τίποτα που πλέει ευτυχισμένο», έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο της. Το φως, το σκοτάδι, την παράδοση, το παρόν, κάτι από το μέλλον, κάτι από το παρελθόν. Η ποιήτρια μας καλεί να περπατήσουμε στη διάβαση των λέξεων και των συναισθημάτων της. Μιλήσαμε με τη δημιουργό για το βιβλίο της, τον τρόπο που εμπνέεται και γράφει, το πέρασμα από το χαρτί στην οθόνη, την πανδημία φυσικά. Η κυρία Μέτσιου έχει επιτύχει να πλέει κάτι ευτυχισμένο σε κάθε ανάγνωση του έργου της. Το μυαλό μας και η θεώρησή μας για τη σύγχρονη πολιτιστική πραμάτεια της.
 
metsiou2116

metsiou2115Τι ανταπόκριση έχετε ως τώρα για αυτό το βιβλίο σας; Τι μηνύματα λαμβάνετε από κοινό και Τύπο;
Μια ανταπόκριση που με ενθαρρύνει, που με κάνει να νιώθω καλοδεχούμενη. Με τιμούν διαβάζοντάς το, με κάνουν να χαίρομαι με ενδιαφέροντα και θετικά σχόλια, ιδιαίτερα όταν μου λένε πως όσα γράφω τους συγκινούν και τους αφορούν.

Διαβάζοντας τη συλλογή σας αυτή παρατήρησα ότι υπάρχει διάχυτος ένας πεσιμισμός, υπάρχει όμως και φως. Είναι κάτι που σας βγαίνει αυθόρμητα, όταν δημιουργείτε;
Μου βγαίνει αυθόρμητα γιατί αυτό πιστεύω πως είναι η ουσία της ζωής. Λιγοστό, πολύτιμο φως που μας καθορίζει, περισσότερο σκοτάδι, χρήσιμο αν μας προετοιμάζει, επικίνδυνο αν μας απορροφά.

Τι σας εμπνέει; Τι είναι αυτό που σας κάνει να θελήσετε να ασχοληθείτε μαζί του και να γίνει ποίημα;
Γράφω με δύο τρόπους κυρίως. Είτε μου έρχονται εικόνες και λέξεις στο μυαλό ανακατεμένες, που προσπαθώ να βάλω σε τάξη ώστε να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα, σε ένα θέμα, που προφανώς δεν ελέγχω εκ των προτέρων, είτε ακούω, βλέπω, νιώθω κάτι και θέλω να μιλήσω για αυτό. Μπορεί να είναι και κάτι απλό, που δημιουργεί όμως συνειρμούς.

Γράφετε ή πληκτρολογείτε; Έχει το καθένα τη χάρη του; Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος ή εντελώς άσχετα μεταξύ τους;
Οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα άρα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Το ένα είναι πιο άμεσο, σου έρχεται ένας στίχος, μια ιδέα, παίρνεις χαρτί και στυλό, το γράφεις. Το άλλο πιο πρακτικό, αφού τελικά όσα είναι αποτυπωμένα στο χαρτί, θα χρειαστεί να καταγραφούν και ηλεκτρονικά. Συνήθως πρώτα γράφω, μετά πληκτρολογώ.

Πραγματικά με ξετρέλανε το “Tatã”. Ανακατέψατε την τράπουλα και φέρατε την παράδοση στον εικοστό πρώτο αιώνα. Πώς σας ήλθε η ιδέα;
Ήθελα να γράψω ένα μοιρολόι για τον πατέρα μου. Θα του άρεσε να ακούσει κάτι τέτοιο. Θα του άρεσε πολύ περισσότερο αν το άκουγε και στα βλάχικα. Έτσι ζήτησα την βοήθεια του Φάνη Δασούλα για τη μετάφραση. Τώρα σκέφτομαι πως θα ήταν όμορφο αν μπορούσε να μελοποιηθεί. Σκέφτομαι επίσης πως όσες περισσότερες φόρμες και είδη γραπτού λόγου δοκιμάζουμε, τόσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε.
 
Η πανδημία έχει καταφέρει να σκοτώσει τον πολιτισμό. Πώς περνά για σας η περίοδος του lockdown; Συνεχές γράψιμο; Πώς σκέφτεστε να προωθήσετε το βιβλίο σας, όταν με το καλό ελευθερωθούμε;
Αυτό το διάστημα παρακολουθώ διαδικτυακά τα μαθήματα στιχουργικής και πεζού του Πάνου Σταθόγιαννη. Λόγω και των μαθημάτων όντως γράφω περισσότερο, κάνω εξάσκηση. Θα ήθελα αργότερα να καταφέρω να κάνω κάποιες δημιουργικές παρουσιάσεις του βιβλίου με την βοήθεια και συμμετοχή φίλων. Θα ήθελα να γίνουν και συζητήσεις με λογοτεχνικές ομάδες στα σχολεία.
 
metsiou2114

Τι είναι για σας η ποίηση; Τι σας κάνει να την ακολουθείτε και να την υπηρετείτε;
Το σχόλιό μου για την πραγματικότητα. Αυτό πιστεύω πως είναι η ποίηση. Σχόλιο που μετατρέπει την πραγματικότητα σε προσωπική μου αλήθεια. Μου επιτρέπει να συναντηθώ και με την προσωπική αλήθεια των άλλων.

Έχετε σκεφτεί να γράψετε πεζό; Υπάρχει κάτι στο συρτάρι σας;
Κάνω κάποιες δοκιμές με πεζά μικρής φόρμας. Αν κατασταλάξει αυτό και οδηγήσει κάπου θα δείξει ο καιρός.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο βιβλίο σας;
Δεν είναι ακόμα η ώρα του. Είναι περίοδος επώασης. Πειραματίζομαι και με ενδιαφέρουν αρκετά. Έχω διάφορες ιδέες αλλά και πολλά βήματα ως εκεί.

Ο Έλληνας αναγνώστης είναι απαιτητικός;
Ο κάθε άνθρωπος που αγοράζει και διαβάζει ένα βιβλίο σίγουρα κάποιες προϋποθέσεις απαιτεί. Δεν γίνεσαι όμως «ανα-γνώστης» αν δεν ζητάς τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Για ένα ποσοστό αυτό ισχύει.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα & Συνεντεύξεις