= Συνέντευξη με τη ζωγράφο Ισμήνη Μίχα
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τη ζωγράφο Ισμήνη Μίχα

 
   Η δημιουργός, η ζωγράφος, ο άνθρωπος, η γυναίκα. Μερικά μόνο από τα πρόσωπα της καλλιτέχνιδας. Η Ισμήνη Μίχα πραγματοποιεί την πλέον πρόσφατη έκθεσή της, με τίτλο «Η τεθλασμένη του κόσμου». Μία έκθεση ζωγραφικής – ύμνο στη γυναίκα. Το πλάσμα που τόσο ντελικάτα μεταφέρει την τέχνη στην πραγματικότητα και το ανάποδο, πέρα από εποχές και έτη. Συναντήσαμε τη σπουδαία ζωγράφο στο ατελιέ της και μάθαμε για την έκθεση, την αγάπη της για την τέχνη της, τις λεπτομέρειες που θα αντικρύσετε στους πίνακές της. Πολλά ευχαριστώ στη Βάσω Σωτηρίου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
miha2058
Η τεθλασμένη του κόσμου;
Μάλιστα.

Και πώς σας ήλθε η ιδέα; Και φυσικά ο τίτλος;
Ναι… Μου ήλθε διότι η γεωμετρία είναι το διαμάντι της επιστήμης, του κόσμου… Και η ζωή μας δεν είναι μία ευθεία. Είναι συνεχόμενες τεθλασμένες. Έτσι μου ήλθε η έμπνευση.

Υμνείτε τη γυναίκα σε αυτή σας την έκθεση.
Ναι, βέβαια!

Στις προηγούμενές σας εκθέσεις και δουλειές, είχατε εστιάσει πάνω σε ένα άλλο μοτίβο;
Όχι. Είναι μία συνέχεια της δουλειάς μου. Η προηγούμενη έκθεσή μου είχε πάλι σχέση με τη γυναίκα, απλώς ήταν σε μία πιο μικρή ηλικία. Περνώντας τα χρόνια, είναι σαν να την έχω τραβήξει μαζί μου και σαν να έχει ωριμάσει.

Είναι η συνέχεια του ταξιδιού δηλαδή;
Ακριβώς.

Και σε αυτή τη στάση του ταξιδιού… Πώς εξελίσσεται όλο αυτό, που πήρατε μαζί σας από τότε;
Είναι γυναίκες καθημερινές… Σαν να έχουν βγει από ένα πίνακα της Αναγέννησης. Διάφοροι χαρακτήρες. Γιατί η γυναίκα έχει διάφορα πρόσωπα. Η γυναίκα-δηλητήριο, η συναισθηματική γυναίκα, η ρομαντική, αυτή που κάτι προσμένει, η κοκέτα, η ατημέλητη… Με διάφορα πανιά ντυμένες και θυμίζουν ένα αναγεννησιακό τοπίο, αλλά… το τοπίο είναι λίγο μυστήριο. Και λίγο σουρεάλ.

Την έμπνευσή σας την αντλήσατε από πίνακες της Αναγέννησης που είδατε και σας έκαναν εντύπωση;
Ναι. Γιατί έχω μελετήσει τους ζωγράφους της Αναγέννησης και έχω κάνει έκθεση πάνω σ’ αυτό. Και ήταν η εξέλιξη αυτής της έκθεσης. Δεν είναι μόνο ότι η Αναγέννηση έχει πίνακες – αριστουργήματα. Ήταν και η εποχή που άρχιζαν να ανθίζουν τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες… Γι’ αυτό και μου αρέσει. Η τέχνη ειδικά, ήταν αυτή η οποία μετέφερε σε όλο τον κόσμο τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και την αγαπώ εκείνη την εποχή. Έχω διαβάσει την ιστορία της… Μου αρέσει!
 
miha2059
Μετά από αυτή την έκθεση τι πλάνα έχετε;
Μετά θα συνεχίσω το ίδιο θέμα. Θα το αναπτύξω. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου για το πώς θα το αναπτύξω. Και μετά δουλεύοντας, έρχεται και περισσότερη έμπνευση. Είναι ανεξάντλητο θέμα η γυναίκα. Την έχει υμνήσει όλος ο κόσμος τη γυναίκα, όλες οι τέχνες. Είναι σαν αερικό… Βέβαια, είναι πιθανόν να βάλω και κάποιους άντρες. Και σ’ αυτή την έκθεση έχω βάλει έναν άντρα. Ο οποίος είναι σε συναισθηματική αιχμαλωσία από όλες αυτές τις γυναίκες. (γελάει)

Πώς απεικονίζεται η συναισθηματική αιχμαλωσία;
Έναν άντρα τον αιχμαλωτίζει μία γυναίκα με παρά πολλούς τρόπους. Όλων των ειδών οι γυναίκες…

Κατά συνέπεια;
Κατά συνέπεια, ο άντρας πάντα είναι… (γέλια) αιχμάλωτος μίας γυναίκας. Γι’ αυτό ακριβώς έχω βάλει μόνον έναν άντρα. Πιθανολογώ ότι στην επόμενη θα βάλω κι άλλον…

Όταν ζωγραφίζετε… η ιδέα που περνάει στον καμβά; Έχετε κάποια πρόχειρα σχέδια, το κάνετε κατευθείαν; Πώς δουλεύετε συνήθως;
Κάνω πρόχειρο σχέδιο, βέβαια. Πολλές φορές. Έχω κάποιο μοντέλο που θα ζωγραφίσω. Βασικά, ξεκινώντας έναν πίνακα, έχω κάνει στο μυαλό μου μία ιστορία για τον πίνακα. Όπως επίσης έχω κι ένα συναίσθημα. Εκείνη την ώρα, για τον πίνακα. Αυτό λοιπόν προσπαθώ να βγάλω μέσα από τον πίνακα και αυτό θέλω να δει και ο θεατής. Να δει εμένα μέσα στον πίνακα, χωρίς να με βλέπει! Το δικό μου αποτύπωμα, χωρίς να υπάρχω μέσα στον πίνακα. Έχω ζωγραφίσει και μία σειρά από λουλούδια, τα οποία είναι και αυτά δεμένα με τη γυναίκα. Θα δείτε ότι υπάρχουν γυναικεία στοιχεία μέσα. Άλλωστε, η γυναίκα είναι και λουλούδι, έτσι; Το ίδιο έχω κάνει και σε προηγούμενη έκθεσή μου.

Έχετε σκεφθεί να κάνετε αυτοπροσωπογραφία;
Την έχω κάνει! (γελάει)

Την έχετε βάλει σε έκθεσή σας;
Όχι. Πιθανόν, κάποια στιγμή, να τη βάλω…

Η έμπνευση σας έχει χτυπήσει την πόρτα στις τρεις το πρωί, για παράδειγμα;
Ναι, βέβαια. Βέβαια. Οποιαδήποτε ώρα. Και για ώρες ατελείωτες. Έχει τύχει πολλές φορές να ξεκινήσω το απόγευμα, να ξημερώσει και εγώ ακόμα να ζωγραφίζω. Μου έχει συμβεί και αυτό.

Τι είναι αυτό που σας καθοδηγεί να δουλεύετε ακατάπαυστα;
Είναι η αγάπη μου για την τέχνη. Ζωγραφίζω από μικρό παιδάκι. Και όταν κατάλαβα ότι με τα χρώματα μπορώ να βγάλω κάποιο συναίσθημα, αυτό με ώθησε να ξεκινήσω να ζωγραφίζω… Η τέχνη θέλει θυσίες και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Κώστας Κούλης

Πληροφορίες
Τίτλος: Η Τεθλασμένη του Κόσμου
Ατομική έκθεση της Ισμήνης Μίχα
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 19:00
Πού: Αίθουσα Τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Πλατεία Κολωνακίου 2, τηλ.: 210 3606231
Διάρκεια έκθεσης: Έως Τρίτη 20 Οκτωβρίου
Ώρες: Καθημερινές 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαββατοκύριακα 10:00-20:00
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα & Συνεντεύξεις