Άρθρα & Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Shannon Kirk

 
   Εδώ στο Noizy διαβάζουμε, ακούμε, γράφουμε… Στον «τομέα» των βιβλίων πάλι… Ο όγκος είναι συντριπτικός, η απόλαυση τεράστια. Είναι υπέροχο να σου έρχονται βιβλία για κριτική και να ανακαλύπτεις νέους συγγραφείς, οι οποίοι με την πρώτη τους απόπειρα σου παίρνουν τα μυαλά. Η Shannon Kirk ξεκίνησε με το δεξί, εκδίδοντας και κυκλοφορώντας το «Η μέθοδος 15/33»… Είχα ενθουσιαστεί τόσο πολύ με το βιβλίο που θεώρησα αυτονόητο να βρω τη συγγραφέα, να της εκφράσω το θαυμασμό μου και να ζητήσω να τη φιλοξενήσουμε. Η κυρία Kirk ανταποκρίθηκε άμεσα και μας είπε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για το πρώτο της βιβλίο, το οποίο – στην ουσία – είναι το… δεύτερο! Ευχαριστούμε θερμά τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα και τις κυρίες Χριστίνα Χατζηκωνσταντινίδη και Κάλλια Χαραλαμπάκη, για την πολύτιμη βοήθειά τους στην επίτευξη αυτής της συνέντευξης.
 
skirk01
Είναι το πρώτο σας βιβλίο. Πότε αποφασίσατε ότι αυτό θέλατε να κάνετε; Να γίνετε συγγραφέας.
Το «Method 15/33» είναι το πρώτο βιβλίο μου που δημοσιεύθηκε, σωστά, αλλά δεν είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψα. Γράφω όλη μου τη ζωή. Το πρώτο μου «βιβλίο», με τίτλο «Sentimental Sweettooth» κέρδισε το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό συγγραφής στην Πέμπτη δημοτικού. To έκανα όμως επισταμένα όταν μετακόμισα από το Σικάγο στη Μασαχουσέτη το 2008. Η ακτή της Νέας Αγγλίας προσφέρει μία υπέρ-φόρτωση αισθήσεων… Πορφυρά ηλιοβασιλέματα, αέρα με έντονη την αίσθηση του αλατιού της θάλασσας, λιμάνια και πλοία και κύματα και υπέροχες φράουλες! Δεν ήταν δυνατό να αντισταθώ άλλο στο μικρόβιο της συγγραφής.

skirk03Πώς σας ήλθε η συγκεκριμένη ιστορία;
Είχα διαβάσει το βιβλίο ‘The Sociopath Next Door’, το οποίο έχει γράψει η Martha Stout. Το βιβλίο με συνεπήρε… Με έκανε να θέλω η ίδια να γράψω μία ιστορία με πρωταγωνιστή ένα χαρακτήρα μεθωδικό, αμείλικτο και ψυχοπαθή. Ήθελα όμως να είναι αυτός ο χαρακτήρας διαφορετικός απ’ αυτούς που είχα δει ως τώρα, στο Dexter ή τον Christian Bale στο ‘American Psycho’. Έτσι λοιπόν ήξερα ότι ο χαρακτήρας μου θα έπρεπε να είναι γυναίκα. Στη συνέχεια θέλησα να βάλω το χαρακτήρα αυτό σε μία θέση τρωτή και να δω πώς θα κατάφερνε να ανταπεξέλθει. Και η πιο τρωτή περίπτωση/θέση είναι αυτή μιας νεαράς εγκύου. Κάπως έτσι το δημιούργησα και στη συνέχεια προχώρησα την ιστορία από κει.

Σε ποιο σημείο αρχίσατε να συνειδητοποιείτε ότι αυτό που είχατε γράψει είχε πιθανότητες να δημοσιευθεί;
Κοίτα πλάκα τώρα… Όσον αφορά το ‘Method 15/33’, δεν είχα κάνει καμία προσπάθεια για να το εκδώσω. Εκείνη την εποχή προσπαθούσα να κλείσω συμφωνία για το πρώτο ολοκληρωμένο χειρόγραφό μου, το οποίο δεν είναι thriller. Το ‘The Extraordinary Journey of Vivienne Marshall’ (Η Vivienne έχει συγκριθεί από τους κριτικούς με τα ‘Life of Pi’ και ‘I’ll Give You the Sun’. Η Vivienne έχει κερδίσει οκτώ βιβλία μέχρι σήμερα. Μετά από την έκδοση για τις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί και η έκδοση για τη Ρωσία). Ενώ περίμενα να βρω έναν ατζέντη για τη Vivienne, δούλευα πάνω στο ‘Method 15/33’, ήταν όμως μια νουβέλα που είχε τον τίτλο ‘15/33’, με την πρόθεση να μπω σε ένα διαγωνισμό για νουβέλες. Η ιδέα ήταν να συμμετέχει το ‘15/33’ στο διαγωνισμό, ώστε να έχω πιο πολλή εμπειρία «στην πιάτσα» για να βρω έναν ατζέντη για τη Vivienne. Πέρασα στην τελική φάση του διαγωνισμού με το ‘Method 15/33’ και την ίδια εποχή βρήκα ατζέντη για τη Vivienne. Επειδή όμως η ζωή είναι περίεργη και έχει πολλές διακυμάνσεις, δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου βγει, μια και τα καλύτερα σχέδιά σου δεν έχουν καμία σημασία για τα παιχνίδια της μοίρας, το ‘Method 15/33’ ήταν το πρώτο βιβλίο που εξέδωσα. Και να ‘μαστε εδώ τώρα να μιλάμε για το ‘Method 15/33’ και όχι για τη Vivienne. Δεν έχω κανένα θέμα με αυτή την ιστορία, εννοείται, αν και θα ήθελα ο κόσμος να γνωρίσει και ν’ αγαπήσει τη Vivienne όσο κι εγώ.

skirk04Μια και είστε και η ίδια δικηγόρος, η δικηγόρος που περιγράφετε στο βιβλίο σας… Μήπως, μήπως λέω, αυτό το πρόσωπο έχει μερικά από τα δικά σας χαρακτηριστικά;
(Γέλια) Οι φίλοι μου συνέχεια αυτό μου λένε! Ναι, η μητέρα του βασικού χαρακτήρα είναι δικηγόρος. Είναι επικεντρωμένη στη δουλειά της και μπορεί να είναι ψυχρή και απαιτητική. Σιχαίνεται τις πέρλες και τα φτηνά ρούχα, όταν μπορεί να αγοράσει πιο φινετσάτα, έστω και πιο λίγα. Είναι δύσκολος άνθρωπος. Η δικηγόρος είναι ένα αμάλγαμα χαρακτηριστικών και τάσεων που φοβόμουν ότι θα μπορούσα να έχω ως εργαζόμενη μητέρα. Έχει όμως χαρακτηριστικά και από γυναίκες δικηγόρους με τις οποίες έχω συνεργαστεί. Την αγαπάς, τη μισείς, κρατάς όμως και κάποια από τα σχόλιά της.

Τι ανταπόκριση έχετε ως τώρα;
Είναι εκπληκτικό! Δεν περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο. Ούτε για μια στιγμή… Κλείσαμε συμφωνία για ταινία με το που εκδόθηκε και έχουμε ήδη πουλήσει τα δικαιώματα για έκδοση σε είκοσι γλώσσες. Έχω δει αμέτρητες κριτικές σε blog, στις εφημερίδες και τα περιοδικά και κριτικές αναγνωστών από όλο τον κόσμο. Είναι το καλύτερό μου να μαθαίνω ότι αυτά που γράφω διαβάζονται από Έλληνες, Ιάπωνες, Κορεάτες… Είναι σοκαριστικό… Το λατρεύω!

Ευχαριστημένη με τους εκδότες σας; Πώς πάει η προώθηση;
Τους αγαπώ τους εκδότες μου. Η προώθηση ξεκίνησε στις ΗΠΑ από το 2015. Σήμερα έχω πλέον μία λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνω κάθε μέρα. Έχω συνηθίσει πια. Είναι μέρος της δουλειάς… του να είσαι συγγραφέας.

skirk06Το βιβλίο αναφέρεται σε μία πολύ επώδυνη ιστορία. Απαγωγή νέων κοριτσιών και μάλιστα εγκύων με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα ίδια τους τα μωρά. Είστε και η ίδια γονιός και όλο αυτό χτυπάει πολλές ευαίσθητες χορδές. Μια και συναντάτε πολλούς γονείς στις παρουσιάσεις του βιβλίου σας, τι σας λένε οι ίδιοι για όλο αυτό;
Κάθε γονιός που διαβάζει αυτή την ιστορία και με συναντά, μου λέει ότι θα έκανε ακριβώς ότι έκανε και ο βασικός ήρωας του βιβλίου. Όχι μόνο να ελευθερώσει το παιδί του, αλλά να πάρει και εκδίκηση. Το να είσαι γονέας είναι τεράστια ευθύνη. Πλάθει τόσους φόβους, δυνάμεις και συναισθήματα που ούτε καν ήξερα ότι υπήρχαν.. Βαθιά συναισθήματα, αέναα… Συναισθήματα που είναι αδύνατο να πολεμήσεις. Νομίζω λοιπόν ότι οι γονείς που έχω γνωρίσει θα ήταν αμείλικτοι και χωρίς καμία περιστροφή, όσον αφορά την προστασία των παιδιών τους.

Έχετε κάτι στα σκαριά τώρα; Γράφετε το δεύτερο βιβλίο σας;
Το βιβλίο που σου έλεγα πιο πάνω, το ‘The Extraordinary Journey of Vivienne Marshall’, κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2016. Το δεύτερο thriller στο οποίο δουλεύω, με προσωρινό τίτλο ‘Aunty’, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2018 στα αγγλικά από τους Thomas & Mercer. Περιμένω επίσης απάντηση από έναν ακόμα Άγγλο εκδότη για τη συνέχεια του ‘Method 15/33’, η οποία θα αποτελεί το δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας. Ελπίζω να σας μεταφέρω κι άλλα πράγματα από τούτο το χαρακτήρα. Έχει γραφτεί ήδη, κατά συνέπεια υπάρχει ελπίδα. (Γελάει)

skirk05
 
Ποιο είναι το πιο μαγικό πράγμα του να είσαι συγγραφέας; Και ποιο είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο;
Το πιο μαγικό πράγμα… Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να εκπλήξεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν έχω την πρόθεση να βάζω αυστηρά περιγράμματα. Θέλω να κάθομαι και απλά να ξεκινάω να γράφω. Κι όταν το κάνω αυτό, συμβαίνουν διάφορα περίεργα πράγματα. Μου βγαίνουν ένα σωρό παράξενα. Νέοι χαρακτήρες ξεπετάγονται, χαρακτήρες που δεν είχα σκεφτεί, ούτε γι’ αστείο. Έτσι λοιπόν εκπλήσσομαι κι εγώ η ίδια με το τι συμβαίνει και προς τα πού πηγαίνει αυτό το ταξίδι.
Αυτό που με ενοχλεί, όσον αφορά τη συγγραφή, είναι ότι, προς το παρόν, δεν μπορώ να κάνω μόνο αυτό. Είναι σπάνιο για ένα συγγραφέα να μπορεί να ζήσει με αυτά που βγάζει από τα βιβλία του, ιδίως όταν έχει να συντηρήσει ένα σπίτι και μάλιστα στις ΗΠΑ. Συνεχίζω να δουλεύω σαν δικηγόρος και ελπίζω ότι μια μέρα θα μπορώ να κάνω τη συγγραφή επάγγελμά μου.

Όταν γίνει ταινία το βιβλίο σας, ποιοι θα θέλατε να πρωταγωνιστήσουν;
Πραγματικά δεν έχω ιδέα για το ποιους θα διάλεγα. Η ηλικία του βασικού χαρακτήρα είναι δύσκολη περίπτωση, αφού κάποιος που θα έκανε για το ρόλο, θα είχε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι από δεκατριών ως δεκαοκτώ χρονών… γερνάς πολύ γρήγορα! Είναι ταχύτατη, είναι ακραία η κατάσταση και προσπαθώ να το δω ψύχραιμα όλο αυτό. Παίρνει πολύ χρόνο το να κάνεις ένα βιβλίο ταινία. Προσπαθώ λοιπόν να είμαι υπομονετική.

Κώστας Κούλης
 
 
ENGLISH
 
   What we do here at Noizy magazine… We read, we listen, we write… Regarding the books “sector” now… Incoming volume is huge, pleasure is immense. It’s a wonderful thing to have books coming in for reviewing and being able to discover new authors, people that sweep you off your feet with their maiden voyage as writers. Shannon Kirk got off on the right foot with her first book “Method 15/33”… When I read the book I was so thrilled, so enthusiastic about it that it hit me as the next natural step to track down the author herself, express my admiration and ask her to interview her. Miss Kirk immediately responded and now we can have all the necessary info concerning her first book, which actually is… her sophomore! Our most warm and heartfelt thanks to Dioptra Publications and Miss Christina Chatzikonstantinidi & Miss Kallia Charalampaki for arranging this interview.
 
skirk01
This is your first book. When did you decide you wanted to write books?
Method 15/33 is my first published book, yes. But it is not my first book. I’ve been writing my whole life. My very first “book”, Sentimental Sweettooth, won second-place in the fifth grade writing competition. But I got serious about writing novels in 2008 when I moved from Chicago to Massachusetts. The New England coastline offers a sensory overload—purple-pink bruise sunsets, salty air, harbors and boats and waves and super lush strawberries—and I simply couldn’t resist the writing bug any longer.

skirk03How did you come up with the story?
In coming up with Method 15/33, I read the non-fiction book, The Sociopath Next Door, by Martha Stout. This book is fascinating, and it made me want to write about a sociopath/psychopath as a lead character. But I wanted the character to be different from what we’ve seen so far, like Dexter or Christian Bale in American Psycho. So, I knew the character had to be female. Next, I wanted to place my socio/psychopath in a vulnerable situation and see how she’d get out of it. And the most vulnerable I could think of was a pregnant teen. That’s how she was created, and the story went from there.

At what point you began to realize that what you’ve written so far had potential to be published?
Here’s the funny thing…with respect to Method 15/33, I hadn’t actually given thought to it getting published at all. I was really trying to get an agent for my first completed manuscript, which is not a thriller: The Extraordinary Journey of Vivienne Marshall (Vivienne has been compared by reviewers to being reminiscent of Life of Pi and I’ll Give You the Sun; Vivienne now has eight awards; In addition to being published in the United States, it will be published in Russia). While awaiting landing an agent for Vivienne, I worked on Method 15/33, but it was first a novella called 15/33, written with the intent of entering a novella contest. My real idea here with 15/33 was to get placed in the novella contest so that I had more “street cred” to get an agent for Vivienne. I did place as a finalist for Method 15/33 when it was a novella, and at the same time I expanded it into its current novel length and also landed an agent for Vivienne. But, since life is twisty and topsy-turvy and you can never predict anything and your best intended plans mean nothing to the future or the tricky games of irony, Method 15/33 was the first book to get published. And here we are, talking about Method 15/33 and not Vivienne. Which is obviously totally fine by me. Although, I do wish for the world to meet and love Vivienne as much as I do.

skirk04Since you are a lawyer yourself, the lawyer person you mention in your book… Could it be the person has some of your characteristics?
Ha! My friends point this out to me quite a bit! Yes, the main character’s mother is a trial attorney. She is focused on her work; she has tunnel vision; she can be quite cold and exacting. She hates pearls and the wasting of money on quantities of cheap clothes when you could buy less, but quality. She’s difficult. The trial woman character is an amalgamation of traits I’ve feared I have as a working mom, but also some character traits in other women lawyers I’ve worked with. You love her, you hate her, but you sort of get some of her snippy comments. I hope.

What’s the feedback you’ve been getting so far?
The feedback has been amazing. I never expected any of this. Not even for a second. We got the movie deal almost immediately and have since sold rights in twenty foreign languages. I’ve received numerous blogger reviews, newspaper, magazine, and reader reviews from around the world. It is the absolute best to know my words are being read in Greek, Japanese, Korean, you name it….shocking really. I love it.

Happy with the publisher? How’s the promo thing going?
I love all my publishers. Promotions have been ongoing since we first released in the United States in 2015. At this point, it’s a daily list of things to do. I’m used to it now. It’s part of the job of being a writer.

skirk06The book is about a rather painful story. Abduction of young girls and more specifically pregnant in order to exploit their own babies. You are a parent yourself, it surely strikes a chord and it’s a very big issue. You meet a lot of parents when presenting your book or doing signing sessions. What do they tell you about the story?
Every single parent who reads this story and runs into me says they would absolutely, positively, no doubt wants to do exactly what the main character plans in the book---not only to free their child, but to get unrelenting revenge. Being a parent is a tremendous responsibility. It conjures so many fears and strengths and emotions I never knew existed, vast, deep, eternal emotions that are impossible to fight. So yeah, I think most parents fear abduction and most all, at least the ones I’ve met, would be relentless and unremorseful in protecting their child.

Do you have something new in the making? Are you writing your sophomore book as we speak?
My sophomore book was published in September 2016, The Extraordinary Journey of Vivienne Marshall. My second thriller, Aunty (working title) is set to be published in July 2018 in English (Thomas & Mercer). I am also awaiting word from another English publisher on the follow up to Method 15/33, which is second in an intended three book series. So I hope to bring you more of this main character! It’s all written, so there’s hope. 

skirk07What is the most magical thing about being an author? And what is the one thing that bothers you the most?
The most magical thing about being a writer is the way you can surprise yourself. My process is to not outline too strictly. I like to sit and start writing away. When I do this, when I’m ensconced in a story, strange things happen. Twists occur to me. New characters I had never envisioned start talking. And so, I get surprised by what happens and who I meet and where I go in this journey.
The thing that bothers me most about writing is that I can’t currently do it full-time. It’s rare that a writer can sustain a living wage, enough to support a household, especially in America. So, I have to keep being an attorney until some hopeful time that I can hopefully write full time.

Should your first book become a movie, who would you cast?
I honestly have no clue who they’d cast or who should be cast. The age range for the main character is a tough one because just as soon as I note someone who would fit the role, they age fast. Ageing in the 13-18 year range is pretty extreme and fast, so I try not to peg any actresses for the role. It takes a long time from publishing a book to making a movie. I’m trying to keep my patience.

Costas Koulis
 
skirk08

Άρθρα & Συνεντεύξεις

Facebook Comments