Άρθρα & Συνεντεύξεις

Η καλλιτεχνική φωτογραφία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

PHOTO 1
 
 
Φωτογραφικά Ντοκιμαντέρ
 
   Με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκαν δυο φωτογραφικά ντοκιμαντέρ που αφορούσαν την καλλιτεχνική φωτογραφία. Το πρώτο με τίτλο ¨Οπτική γωνία: Ο ξένος – Γιώργος Δεπόλλας¨ και το δεύτερο ¨ Άννα Βιχ – φωτογράφος¨.
 
¨Οπτική γωνία¨

   Πρόκειται για μια σειρά 30λεπτων επεισοδίων, δεκαέξι στον αριθμό, που θα αρχίσουν να προβάλλονται από τον επόμενο μήνα στην ΕΡΤ. Ο Γιώργος Δεπόλλας αποτελεί ένα από αυτά και συνδέεται με την λέξη ¨ξένος¨ ακριβώς όπως ένας φωτογράφος. Αφότου τελειώσει με τις λήψεις του, απομακρύνεται  από το εκάστοτε περιβάλλον κι αφήνει τον φωτογραφιζόμενο μονάχο στις σκέψεις και στα προβλήματα του.
 
   photo2Μέσα από τις φωτογραφικές δουλειές που παρουσιάζονται, οι θεατές καλούνται να προβληματιστούν πάνω στο ίδιο το μέσον την φωτογραφίας και στα ερωτήματα που θέτει για αυτή όποιος πραγματικά καταπιάνεται μαζί της. «Τι είναι εν τέλει η φωτογραφία;» μας ρωτά ο φωτογράφος και αναζητά την όποια αλήθεια, φωτογραφική ή μη, γύρω της. Κάνει λόγο για τις λεζάντες που συνοδεύουν πολλές φορές τις εικόνες, τον ρόλο που διαδραματίζουν αλλά και που τελικώς αποσκοπούν. Το όλο εγχείρημα, σκηνοθετημένο κάτω από το πρίσμα του αυτοσαρκασμού και όχι μιας κάποιας επιβεβλημένης σοβαροφάνειας,  αναδεικνύει κομμάτια της προσωπικότητας του φωτογράφου.
 
¨ Άννα Βιχ – φωτογράφος¨

   Το τελευταίο αποπειράθηκε να γίνει και στο επόμενο ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά κάτω απ’ την ομπρέλα μιας πιο βιογραφικής σκηνοθεσίας. Στην διάρκεια περίπου μιας ώρας γίνεται ταυτόχρονη προβολή τόσο των πεποιθήσεων της φωτογράφου όσο και του έργου της. Η Anna Wich υπήρξε μια Γερμανίδα φωτογράφος  που επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο εργασίας μα και ζωής. Στο απόσπασμα αναφέρεται  πως η ίδια αντιμετωπίζονταν ως ξένη στην χώρα μας, η τουλάχιστον έτσι το εκλάμβανε εκείνη, γεγονός που αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα δύο αυτά ντοκιμαντέρ.

photo4   Φωτογράφος που αιχμαλώτισε αρκετές πτυχές της Αθήνας, της καθημερινότητα της και των λαϊκών περιοχών της. Το έργο της θέτει τους δικούς του προβληματισμούς πάνω σε κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου. Έννοιες όπως η ¨ξενοφοβία¨ θίγονται στην παρουσίαση. Ακόμα υπογραμμίζεται η συσχέτιση μεταξύ φωτογραφίας και ποίησης. Η αίσθηση που αφήνει το ντοκιμαντέρ  είναι αυτή της χαμένης ευτυχίας μέσα στα πιο μικρά και ανούσια ίσως πράγματα που όλοι μας απλά προσπερνάμε.
 
Nilufer Lock
 
*Η παρουσία του Γιώργου Δεπόλλα στην αίθουσα ¨Τώνια Μαρκετάκη¨ πρόσφερε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να συνομιλήσουν μαζί του. Δυστυχώς δεν υπήρχε εκπροσώπηση για την Άννα Βιχ, γεγονός που υπογραμμίστηκε από το κοινό.
 
Joomla Social by OrdaSoft!