Άρθρα & Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Πένυ Παπαδάκη


   Διαβάζοντας το «Φως Στις Σκιές», εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα της γραφής, από τους χαρακτήρες και την ιστορία που ειλικρινά θα μπορούσε να είναι η ιστορία της γυναίκας της διπλανής πόρτας. Πολλά συμβαίνουν γύρω μας και ποτέ δεν αντιλαμβανόμαστε τι κρύβει η κάθε πόρτα που κλείνει πίσω μας. Είναι από τους συγγραφείς που πραγματικά χαίρεσαι να διαβάζεις. Ζήτησα δειλά μια συνέντευξη μαζί της ώστε να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για αυτή τη γυναίκα, για αυτόν τον άνθρωπο που γνωρίζει καλά την πραγματικότητα και με τα βιβλία της μας χαρίζει έντονες στιγμές και τροφή για σκέψη. Την ευχαριστώ θερμά και αναμένω το βιβλίο που έχει στα σκαριά με αγωνία.
 
papadaki03
Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε και ασχοληθήκατε με τη συγγραφή βιβλίων;
Η συγγραφή ήταν η φυσική συνέχεια μιας εσωτερικής ανάγκης για να εκφραστώ. Σαν παιδί, ο γραπτός μου λόγος ήταν πιο δυνατός από τον προφορικό και αυτό σε συνδυασμό με την αγάπη που είχα στα βιβλία, είχε ως συνέχεια να το τολμήσω και ως γνωστόν «Ο τολμών νικά».
 
Η έμπνευση για το κάθε βιβλίο σας πώς «εμφανίζεται»; Είναι κάτι το οποίο ακούτε, μαθαίνετε, συμβαίνει γύρω σας και θέλετε να το καταγράψετε; Είναι κάποιο θέμα που νοιώθετε την ανάγκη να μιλήσετε γι αυτό;
Η έμπνευση είναι ένα σύνολο πολλών υλικών. Όσο και αν υπάρχει το χάρισμα του γραπτού λόγου, αν δεν ενεργοποιηθεί από εξωτερικές και εσωτερικές καταστάσεις που βιώνει ο συγγραφέας, το χάρισμα μένει αναξιοποίητο. Και είναι ικανή μια μικρή μαγική στιγμή, για να γεννηθεί μια ιδέα και η ιδέα να γίνει έργο.
 
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι στην εποχή που ζούμε να είναι κανείς συγγραφέας;
Όσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάθε τι που ζούμε στις μέρες μας. Θεωρώ όμως ότι όλα ξεκινούν από το ρήμα «θέλω». Αν θέλεις κάτι πολύ,  τότε ξεπερνάς τις δυσκολίες, ξεπερνάς και τον εαυτό σου ακόμη και είσαι διπλά νικητής.
 
papadaki02Όσον αφορά το βιβλίο, οι πωλήσεις γενικά έχουν πέσει, λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων; Πόσο σας επηρεάζει το μέλλον του βιβλίου; Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να αλλάξει και να πάρει πάλι το βιβλίο τη θέση που του αξίζει;
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει και το χώρο του βιβλίου. Προσωπικά πιστεύω πως η μείωση στις τιμές των βιβλίων είναι ένα πρώτο βήμα και αυτό, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, έχει γίνει ήδη. Η στήριξη επίσης, στα μικρά και συνοικιακά βιβλιοπωλεία είναι επιβεβλημένη, ώστε και αυτά να συντηρούνται και να μην υπάρχει ο φόβος του κλεισίματος και το βιβλίο να μη βρίσκεται μόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον που είναι το βιβλιοπωλείο.
 
Βιβλίο ή ebook; Ποια η γνώμη σας για τη νέα τεχνολογία;
Τίποτε δε συγκρίνεται με ένα βιβλίο. Η μυρωδιά του, η αίσθηση της αφής, ο σελιδοδείκτης, οι σημειώσεις σε κάποιες σελίδες του, είναι μέρος της απόλαυσης που έχει η ανάγνωση. Ωστόσο η εποχή μας τρέχει, η εξέλιξη είναι ραγδαία και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε μαζί της. Θα μείνω πεισματικά στις σελίδες του βιβλίου, αλλά χαίρομαι όταν βλέπω τα παιδιά μου να διαβάζουν e-books. Το διάβασμα είναι αυτό που μετράει τελικά.
 
Όσον αφορά τις καταστάσεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, ποιες οι σκέψεις σας;
Πολλές και τις έχω καταγράψει στο βιβλίο μου ΧΩΡΙΣ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Είμαι όμως αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω πως αυτό που ζούμε είναι μία παρένθεση και ένα δίδαγμα. Είχαμε μάθει να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα κι ίσως είναι καιρός να ζήσουμε στην πραγματικότητα με φυσικές εικόνες.

papadaki01Μιλήστε μας για το «Φως στις Σκιές», ποια η έμπνευση, τι σας ώθησε; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καταπιαστείτε με ένα τέτοιο θέμα όπως τα ναρκωτικά;
Την έμπνευση για το ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ μου την έδωσε η ίδια η κοινωνία. Ζω μέσα σε αυτήν, κινούμαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και παρατηρώ τα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Μια εικόνα λοιπόν, από ένα νεαρό παλικάρι που ψυχορραγούσε στην καρδιά της Αθήνας και μια είδηση  για την σύλληψη μιας σπείρας που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, ήταν αρκετά για να βγει αυτό το βιβλίο. Είναι όντως ένα δύσκολο και σκληρό θέμα, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο για μένα. Κυρίως με κοινωνικά θέματα που γρατζουνάνε την ψυχή ασχολούμαι και χαίρομαι όταν λαμβάνω μηνύματα από αναγνώστες μου που μου λένε πως ταυτίζονται με τους ήρωές μου κι ό,τι κατάφερα να τους συγκινήσω και να τους κερδίσω.

Τι ρόλο παίζει η αγάπη στη ζωή σας; Πόσο δυνατή μπορεί να είναι για να υπερπηδήσει εμπόδια;
Το μεγαλύτερο ρόλο. Ο άνθρωπος που δεν έχει γνωρίσει την αγάπη, δεν την έχει λάβει, δεν την έχει προσφέρει, είναι δυστυχής. Είμαι οπαδός της και πιστεύω στη δύναμή της που ξεπερνά εμπόδια και κάνει καλύτερους τους ανθρώπους.
 
penyfosΜε αυτό το βιβλίο τι είναι αυτό που θέλετε να προσφέρετε στους αναγνώστες σας;
Θέλω να του προσφέρω τη χαρά της δεύτερης ευκαιρίας. Στη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη, τη δουλειά, την οικογένεια. Θέλω να του επιστήσω την προσοχή για αυτή τη Λερναία Ύδρα που καταστρέφει τις ζωές των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους και δεν  είναι άλλη από τα ναρκωτικά. Του μιλώ για τη δικαιοσύνη και τον κάνω να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο.

Έχετε βρει το θέμα για το επόμενό σας βιβλίο; Υπάρχει κάτι στα σκαριά;
Το επόμενο βιβλίο μου γράφεται τώρα και το θέμα του θα ξαφνιάσει τις γυναίκες. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο προς το παρόν.
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να σας «ανακρίνουμε».  
Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!