Άρθρα & Συνεντεύξεις

Παρουσίαση βιβλίου: Λουκάς Καρνέσης - Πικρό κρασί από σταφίδα

 
   Βρεθήκαμε στο Polis Art Cafe, στο κέντρο της πόλης, για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του δεύτερου πονήματος του Λουκά Καρνέση "Πικρό κρασί από σταφίδα". Ο χώρος γνώριμος στους ανθρώπους του χώρου, ζεστός και κατάλληλος. Ο συγγραφέας απλός, με στακάτο και καθαρό λόγο, άνθρωπος με χιούμορ και αυτοσαρκασμό που δύσκολα θα προδώσει τις προσδοκίες σου για κάτι καλό. Δίπλα του η επιμελήτρια - συγγραφέας Γεωργία Καλαμαρά, με σκοπό να δώσει έμφαση στα σημεία που την εντυπωσίασαν (και ήταν αρκετά) και στην άκρη ο εκδότης Αβέρκιος Λουδάρος να προετοιμάζει το κοινό γι’ αυτό που θα ακολουθούσε.
 
konitsa1955 
   Μια ιστορία που μας μεταφέρει πίσω στις αρχές του 1980, στο κλίμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, που ακόμα ψάχνει το δρόμο της ύστερα από μια ταραγμένη εποχή με εμφύλιο και δικτατορία. Σε μια επαρχιακή κωμόπολη, πέντε φόνοι χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους και χωρίς φανερό κίνητρο, την αναστατώνουν. Η αστυνομία αδυνατεί να βρει στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Έτσι επιστρατεύεται ένας ικανός άνθρωπος, με τεράστια εμπειρία και επιτυχίες στον τομέα των ανθρωποκτονιών, ο απόστρατος αξιωματικός Ηλίας Ανδρέου. Παράλληλα με τις προσπάθειες του συνταξιούχου αστυνόμου να αναζητήσει το δράστη ή τους δράστες, αναδεικνύονται κοινωνικές σχέσεις, αντιλήψεις και νοοτροπίες που χαρακτήρισαν την ελληνική κοινωνία τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο τέλος θα δοθεί η λύση στο μυστήριο ή θα μείνει στο στόμα η γεύση του πικρού κρασιού;

   Ο Λουκάς Καρνέσης σίγουρα κατάφερε να μας τραβήξει την προσοχή. Με το προηγούμενο έργο του "Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο" μας έδωσε μπόλικες υποσχέσεις. Μένει να δούμε αν τις τήρησε. Θα ποντάρω στο "Ναι".
 
konitsa1956
   Κομμάτι από το βιβλίο διάβασε η κυρία Αλίνα Ποταμίτη. Ένα κομμάτι ερωτικό, χωρίς να ξεπερνά τα όρια, αλλά που να ξυπνάει τις αισθήσεις. Άλλωστε, σε ερώτηση που απευθύναμε στο συγγραφέα, αν μπορεί να μας περιγράψει με μια λέξη το βιβλίο του, η απάντηση ήταν "Έρωτας. Όλα έχουν να κάνουν με αυτόν, όλα ξεκινάν και τελειώνουν με αυτόν. Είναι τα πάντα και παντού". Ακόμα και η σχέση του με τη συγγραφή θα προσθέταμε εμείς.

Νάσος Κονίτσας
 
konitsa19572

Άρθρα & Συνεντεύξεις

Facebook Comments