= Νικολέττα Σκάλκου - Διαμαντίδη
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Νικολέττα Σκάλκου - Διαμαντίδη

 
   Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα ήθη, τα έθιμα και η θρησκεία κάθε τόπου είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν τον κάθε άνθρωπο. Ναι, θα με πείτε παλιομοδίτισα και δεν θα το αρνηθώ. Από μικρή έκανα έρευνα για τα έθιμα της χώρας μας, τη θρησκεία μας, αλλά και όλα εκείνα που έκαναν τους γονείς μου αυτό που έβλεπα εγώ.

skalkou2038   Λάτρευα τα παραμύθια και τις παροιμίες που μας έλεγε η γιαγιά. Αυτό που πάντα άκουγα από το στόμα της. «Όπως λέει κι ο λαός». Ήμουν πάντα περίεργη να μάθω τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα λαό. Το πολίτευμά του; Όχι, είναι τα ήθη και τα έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου και που από γενιά σε γενιά φτάνουν στα δικά μας χείλη και έπειτα στα παιδιά μας, δηλαδή στην επόμενη γενιά. Τα γνωρίζουμε μέσα από παροιμίες, μέσα από συνταγές, π.χ. τα Νικολοβάρβαρα, του Αγίου Νικολάου και έπειτα της Αγίας Βαρβάρας, φτιάχνουν ένα υπέροχο γλυκό (που ποτέ δεν το έχω πετύχει, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και ίσως ένα νέο άρθρο μου) που ονομάζεται Βαρβάρα. Όταν το άκουσα γέλασα… γλυκό με όνομα; Και όμως είναι ένα Θρακιώτικο έθιμο και πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της Θράκης.

   Είχα την τύχη το μικρό μου παιδί να έχει συμμαθητή το μικρό Ραφαήλ από το νήπιο. Η μητέρα του ομότεχνος και εκείνη. Συγγραφέας, φιλόλογος και μια εξαιρετική προσωπικότητα. Γιατί στους χώρους που περιγράφω (νήπιο), η μόρφωση του γονιού δεν φαίνεται στα πτυχία αλλά στην ανθρωπιά του και στα στεγανά που κουβαλά από το σπίτι του.

   Έψαξα και έμαθα για την δουλειά της Νικολέττας Σκάλκου-Διαμαντίδη. Εξεπλάγην θετικά όταν είδα ότι ασχολείται στα βιβλία της με τη θρησκεία μας, με τρόπο τέτοιο που είναι πολύ βατός και κατανοητός στις ηλικίες που απευθύνεται. Έφτασε στα χέρια μου το παραμύθι της «Ο Λάμπρος και τα επτά ποδαράκια της κυρά Σαρακοστής». Το διαβάσαμε πολλές φορές με τα παιδιά μου και τα βοήθησε να καταλάβουν ποιος είναι ο λόγος της νηστείας και τι αποκομίζουμε από αυτήν.

   Τα βιβλία της συγγραφέως έχουν σημαντική θέση στην παλέτα της λογοτεχνίας. Κάνει έρευνα σημαντική ώστε να φτάσει στο επιθυμητό για εκείνη αποτέλεσμα. Και αν με ρωτήσετε, δεν τα θεωρώ θρησκευτικά βιβλία που βάζουν σε ένα δρόμο τα παιδιά μας, που μερικοί από εμάς θωρούμε ξεπερασμένο. Για εμένα προσωπικά και θεωρώ ότι αυτό αφορά μεγάλη μερίδα γονιών, θα ήθελα τα παιδιά μου να γνωρίζουν τα πάντα για αυτό που ονομάζουμε θρησκεία και αν αργότερα επιλέξουν κάτι άλλο, αυτό είναι ακέραιο δικαίωμά τους.
 
skalkou2037

   Διαβάζοντας με το μικρό μου το βιβλίο που έφτασε πρόσφατα στα χέρια μου, «Στην ζεστασιά των Αγίων του χειμώνα», χάρηκα πολύ για τις εικόνες που δημιουργήθηκαν στο μυαλό του μικρού, για όλα εκείνα τα ερωτήματα που του δημιουργήθηκαν και για τις συζητήσεις που ακολούθησαν. Άλλωστε, η αποστολή ενός παιδικού βιβλίου είναι ακριβώς αυτή.

   Ποια δηλαδή; Να κάνει το παιδί να προβληματιστεί, να ψάξει αργότερα όταν τελειώσει το διάβασμά του, να ψάξει μέσα του, τι του άφησε αυτό το βιβλίο, τι του πρόσφερε. Και η Νικολέττα με τη γραφή της το έχει κατάφερε αυτό. Στο παραμύθι εκείνο, ο μικρός Βασίλης μας προσκαλεί στο σπίτι του, να ακούσουμε τη γιαγιά του καθισμένη δίπλα στο τζάκι να μας μιλά για τους Αγίους που γιορτάζουμε το χειμώνα και την ιστορία αυτών.
 
skalkou2036

Η ίδια αναφέρει στο βιογραφικό της ότι…
«Όνειρό της… μέσα από τα βιβλία και στην αγκαλιά της Παναγιάς, να γίνονται πιο χαμογελαστές οι καρδιές των παιδιών.’’

   Σαν συγγραφέας και εγώ, θαυμάζω το ρίσκο που πήρε όταν αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το είδος γραφής. Παραμύθια που διδάσκουν την ελληνική θρησκεία. Θεωρώ ότι θέλει κότσια να κάνει ένας λογοτέχνης κάτι τέτοιο σε μια εποχή σαν την δική μας, που όλα έχουν αλλάξει. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν μέσα σε μια ιδιότυπη ελευθερία, που εγώ την βρίσκω σαν γονιός υπερβολική. Αλλά η Νικολέτα Σκάλκου – Διαμαντίδη, τόλμησε και κατά την γνώμη μου τα κατάφερε.

   Από τις εκδόσεις Έαρ θα βρείτε πολλά βιβλία της. Αξίζει να χαρίσετε μια στιγμή χαράς στο παιδί σας. Σας βεβαιώνω με σιγουριά ότι θα βγει πιο σοφό αλλά και εσείς πιο ήρεμοι και ευχαριστημένοι.

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα & Συνεντεύξεις