= Συνέντευξη με τη Λένα Μαντά
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τη Λένα Μαντά

 
   Η Λένα Μαντά είναι μια από τις πιο πολυδιαβασμένες Ελληνίδες συγγραφείς. Η ευρηματικότητά της, ο τρόπος που κινεί τα νήματα των ιστοριών, η θεματολογία αλλά και οι απόψεις της για τη ζωή είναι αυτά που τόσα χρόνια την έχουν κάνει το αγαπημένο κορίτσι του αναγνωστικού κοινού. Καταφέρνει πάντα με μεγάλη μαεστρία να μας σαγηνεύει. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να καταπιάνεται με μεγάλες αλήθειες της ζωής. Μας θαμπώνει κάθε φορά με την απλή τελειότητα των βιβλίων της. Πολλά ευχαριστώ στις Εκδόσεις Ψυχογιός για τη βοήθεια στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
manta012
Ποια ήταν η αφορμή, η εσωτερική ανάγκη, που σας ώθησε στη συγγραφή;
Ξεκίνησα να γράφω από παιδί και μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα πως τότε και τώρα η ανάγκη ήταν μία. Η φυγή… Ταξίδια μυαλού και ψυχής που με έπαιρναν μακριά απ’ ό,τι πονούσε. Η αφορμή… δεν θυμάμαι πια…. Νομίζω ότι ήταν ένα ενυδρείο που είχαμε στο σπίτι. Ήμουν ένδεκα χρονών και μπροστά του, ξαπλωμένη στο χαλί, έγραψα το πρώτο μου παραμύθι.

manta02Από πού αντλείτε έμπνευση;
Από οτιδήποτε αλληλοεπιδρά μαζί μου! Κάθε τι που θα μάθω ή θ’ ακούσω τυχαία, είναι ένα εν δυνάμει νέο μυθιστόρημα. Ακόμα και κάποιος άνθρωπος που γνώρισα και με συνεπήρε η προσωπικότητά του, μπορεί να είναι ο ήρωας για το επόμενο βιβλίο. Γενικά ποτέ δεν ξέρω από πριν τι είναι αυτό που θα πυροδοτήσει την έμπνευση!

Αλήθεια, πώς νοιώσατε την πρώτη φορά που είδατε βιβλίο σας σε προθήκη βιβλιοπωλείου;
Το πρώτο μου βιβλίο δεν το είδα ποτέ! Χάθηκε κάπου ανάμεσα στον εκδότη και στα βιβλιοπωλεία μάλλον! Αυτό που είδα, ήταν το ‘Βαλς με δώδεκα θεούς’, όταν ξεκίνησε η συνεργασία μου με τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ήταν στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου και σε γιγαντοαφίσα στο εσωτερικό του, δίπλα στους ‘Μακρινούς ορίζοντες’ του Γιώργου Πολυράκη. Θυμάμαι πως το κοιτούσα μαγεμένη!

Τα βιβλία σας γίνονται ανάρπαστα. Είναι στα ράφια των best seller από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός βιβλίου για να γίνει best seller; Σας αγχώνει το μεγάλο κοινό που σας διαβάζει;
Χαρακτηριστικά; Δεν νομίζω ότι υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν συνταγές για….best seller! Αν υπήρχαν, πρώτοι θα τις γνώριζαν οι εκδότες και θα έβγαζαν μόνο αυτά, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό για τη βιβλιοπαραγωγή. Όσο για τους αναγνώστες, είναι τέτοια η αγάπη τους που δεν θα μπορούσε να με αγχώνει, με τη λογική ότι η αγάπη ποτέ δεν φέρνει άγχος, μόνο τρυφερότητα. Νιώθω ευλογημένη, αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω πως όταν ξεκινάω ένα νέο μυθιστόρημα, δεν υπάρχει κανείς! Είναι σαν μεγάλος έρωτας! Δεν βλέπω τίποτα άλλο εκτός από την προσδοκία για ένα ακόμα ταξίδι.

manta05Το τελευταίο βιβλίο έχει μυρωδιά Πόλης, έχει πολλά ιστορικά κομμάτια που καθοδηγούν τον αναγνώστη να καταλάβει, όσο φυσικά μπορεί, τι ακριβώς γινόταν εκείνη την περίοδο. Πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτού του βιβλίου;
Η ιδέα για ένα κόσμημα που περνάει από γενιά σε γενιά ήταν του άντρα μου. Το κόσμημα που επέλεξα ήταν υπαρκτό, μου το έχει κάνει ο ίδιος δώρο πριν τριάντα πέντε χρόνια, όταν ξεκινούσε η γνωριμία μας. Από εκεί μέχρι να φράσουμε στο γράμμα από χρυσό… Είναι μεγάλος ο δρόμος και… μαγικός. Είναι πολλά που δεν εξηγούνται και ίσως είναι καλύτερα. Ας αφήσουμε και λίγη μαγεία να ρίχνει τη χρυσόσκονή στις καρδιές μας.

Τι σημαίνει για εσάς η Κωνσταντινούπολη;
Είναι η πόλη που γεννήθηκα και πέρασα τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μου. Όσα δεν θυμάμαι γιατί ήμουν μικρή, τα συμπλήρωσαν θείοι, θείες, γιαγιάδες και παππούδες. Βλέπετε οι Πολίτες, όταν έφυγαν από τον τόπο τους, είτε οικειοθελώς είτε επειδή εξαναγκάστηκαν, έκλεισαν την Πόλη σ’ ένα σεντούκι της καρδιάς τους και όπου έστησαν τον σπιτικό τους, άνοιξαν εκείνο το σεντούκι και την ξαναέστησαν στη νέα πατρίδα. Κράτησαν ήθη, έθιμα, ακόμα και τους ιδιωματισμούς της γλώσσας. Έτσι είναι σαν να την έζησα κι εγώ και τη λάτρεψα.

Τελικά, ο άνθρωπος αποφασίζει για το μέλλον του ή η μοίρα κινεί τα νήματα; Τι πιστεύετε;
Σίγουρα η μοίρα μας δοκιμάζει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε στην «πρόκληση», είναι καθοριστικός για τη συνέχεια. Έτσι μοίρα, τύχη, κισμέτ ή όπως αλλιώς το λέμε, έρχεται σε συνδυασμό ή ακόμα και σε… μετωπική με τον ίδιο τον άνθρωπο και τις δυνάμεις του!

manta06Εσείς ως αναγνώστης, τι βιβλία διαβάζετε; Ποια θεματολογία σας ελκύει το ενδιαφέρον;
Διαβάζω, όπως έχω ξαναπεί, βιβλία ελλήνων ομότεχνων γιατί θέλω να γνωρίζω τη δουλειά τους, αγαπώ πολύ την ελληνική λογοτεχνία. Έχω μια μικρή προτίμηση στα ιστορικά και πρόσφατα ολοκλήρωσα το ‘Οι άνεμοι του χρόνου’ της Ελένης Τσαμαδού που το βρήκα αριστουργηματικό, όπως και το ‘Πορφυρό ποτάμι’ της Σόφης Θεοδωρίδου. Γενικά όμως διαβάζω τα πάντα!

Έχετε βρει το θέμα για το επόμενό σας βιβλίο;
Το επόμενο βιβλίο μου έχει παραδοθεί ήδη στις εκδόσεις Ψυχογιός και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο, όμως είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε γι αυτό!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
manta03
Joomla Social by OrdaSoft!