= Οι «Κυκλώπειες Διαδρομές» μέσα από μια άλλη ματιά
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Οι «Κυκλώπειες Διαδρομές» μέσα από μια άλλη ματιά

 
   Όταν δεν έχεις δική σου μηχανή, λένε ότι δε μπορείς ποτέ να καταλάβεις πως νιώθει ο αναβάτης. Δεν έχουν και άδικο. Ίσως γι αυτό το λόγο δε θα δεις εύκολα σε μοτοσυγκεντρώσεις να έρχεται κόσμος που δεν έχει δίκυκλο όχημα. Σπάνια θα εμφανιστεί κάποιος που δεν κατέχει ο ίδιος, αλλά αγαπάει γενικά τις μηχανές. Βέβαια η καψούρα δεν υπακούει σε έχω/δεν έχω, κάνω/δεν κάνω και τέτοια παρόμοια. Άμα γουστάρεις τις μηχανές και τον τρόπο ζωής αυτού του είδους, είτε έχεις είτε δεν έχεις μηχανή, η αγάπη κι η αρρώστια παραμένει ίδια.

   Είμαι άνθρωπος περίεργος και η περιέργειά μου αυτή, σε συνδυασμό με την αγάπη που κρύβω μέσα μου εγώ για τα δίκυκλα, αλλά κυρίως για τις μεγάλου κυβισμού μηχανές, με οδήγησαν σε ένα υπέροχο μέρος το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη. Λίγο μετά την Κομοτηνή, στην περιοχή της ιστορικής Μαρώνειας, υπάρχει σκαρφαλωμένη σε ένα λόφο μια έκταση με πέτρινες εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως κατασκήνωση για παιδιά. Σε αυτό το χώρο, φιλοξενήθηκε και φέτος η διοργάνωση των «Κυκλώπειων Διαδρομών» της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Κομοτηνής (ΜΟΚ). Ο τόπος μπροστά σου ανοιχτός μέχρι το πέλαγος, η θάλασσα απλώνεται στα μάτια σου, η Σαμοθράκη να φαίνεται στον ορίζοντα και όλος ο χώρος γεμάτος από κατασκηνωτές, επισκέπτες και μηχανές να στολίζουν το περιβάλλον.
 
kyklopeies01
   Άψογη οργάνωση, πρόγραμμα και φιλοξενία, αλλά ξεχώρισα ορισμένες παρουσίες. Μία από αυτές είναι η Πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Κομοτηνής, Ιωάννα Πουρνάρα, που δέχτηκε κατευθείαν με άφθονη φιλικότητα να καθίσει και να μιλήσει μαζί μου, να με διαφωτίσει σχετικά με τη λειτουργία της λέσχης τους, με την εκδήλωση των Κυκλώπειων Διαδρομών, αλλά και πολλά ακόμα. Δεν είναι απλό πράγμα, μου είπε, η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Η απουσία χρηματοδότησης από τους δήμους και τοπικούς φορείς, στρέφει τις λέσχες στην εξεύρεση χορηγών και στους σφιχτούς καιρούς που ζούμε πλέον, αυτό το κυνήγι καθίσταται δύσκολο. Αλλά αυτός που θέλει, τα καταφέρνει στο τέλος. Αυτό απέδειξαν οι Κυκλώπειες Διαδρομές. Το πρόγραμμα τους πλούσιο, από Καραόκε το βράδυ και γλέντι, δυναμομέτρηση μηχανών, εφέ κι επιδείξεις δεξιοτεχνίας μέχρι συναυλίες και live dance show καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
 
kyklopeies02   Όλα όμορφα δομημένα, παρά τις αντιξοότητες, κόσμος σε παρέες μεγάλες να διασκεδάζει, να γελάει, να μοιράζεται, να νιώθει, να χαίρεται όλα αυτά που τον ενώνουν, κέντρο τους η αγάπη για τις μηχανές τους και σκοπός τους να περάσουν καλά και να κατακτήσουν τους στόχους που βάζουν. Η Ιωάννα μου είπε και κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον… Πολύς είναι ο κόσμος και οι επίσημοι φορείς που μιλάνε για τους μηχανόβιους που ενίοτε κάνουν φασαρία, που είναι «ιδιόρρυθμοι», που δεν προσέχουν στο δρόμο, που τρέχουν, που δεν φοράνε κράνος… πολλά. Κανένας όμως δεν αναρωτήθηκε ποτέ γιατί το κράνος και η στολή ενός αναβάτη έχει ΦΠΑ 23%... Λες και είναι είδος πολυτελείας γι αυτόν που διασχίζει την άσφαλτο σε δύο ρόδες. Κανένας μας δε σκέφτηκε ότι υπάρχει μηχανοκίνητος αθλητισμός, αλλά δεν υπάρχουν πίστες και χώροι εκπαίδευσης ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί και να μη γίνονται ατυχήματα! Κανένας δεν καταλαβαίνει την ανάγκη που έχουν οι ασχολούμενοι με τη μηχανή να έχουν το χώρο τους, τη λέσχη τους, το μέρος όπου μπορούν να οργανώνουν εκδηλώσεις, event, επιδείξεις ή απλά να μαζευτούν, να καλέσουν φίλους τους, λέσχες, φορείς και να κάνουν ένα γλέντι.
 
   Πόσο περίεργα φαντάζουν κάποια πράγματα από μακριά αν δεν τα βιώσεις από κοντά! Τίποτα δεν είναι ομορφότερο από το να γουστάρει κάποιος αυτό που έχει στην κατοχή του… να το γυαλίζει, να το προσέχει, να το επιδεικνύει και άμα του έρθει να κάψει και τα λάστιχα του, έτσι…. γιατί του αρέσει… γιατί αυτό λατρεύουν… το θόρυβο και τον καπνό που βγαίνει κάτω από τα πόδια τους με μια δική τους γκαζιά! Σας πληροφορώ ότι αρέσει και στο θεατή αυτό… είναι ενωτικό στοιχείο των συγκεντρώσεων, είναι όμορφο και ταυτόχρονα απαραίτητο! Στο κάτω-κάτω της γραφής δεν παίζουν με κούκλες, με μηχανές παίζουν οι άνθρωποι. Έχω ξαναγράψει, ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι κάτι που σε υπερβαίνει αν βρεθείς εκεί… όλα για τον άνθρωπο είχα πει πως είναι, τον άγριο και τον ελεύθερο…
 
kyklopeies
   Οι Κυκλώπειες Διαδρομές πήραν το όνομα τους μετά από συζήτηση φίλων και μελών της λέσχης λόγω του τόπου. Στην περιοχή της Κομοτηνής, στη Μαρώνεια συγκεκριμένα, βρίσκεται σύμφωνα με τον Όμηρο και την Οδύσσεια, η σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου. Το κρασί με το οποίο τον μέθυσε ο Οδυσσέας ήταν από το βασιλιά Μάρωνα! Ομορφότερος συνδυασμός ιστορίας και μηχανής δε θα μπορούσε να γίνει πιστεύω. «Κυκλώπειες Διαδρομές» λοιπόν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τους ευχόμαστε κάθε χρόνο να αυξάνουν την προσέλευση του κόσμου και να τις χιλιάσουν. Να γίνουν γεγονός που θα αναμένει η περιοχή να πραγματοποιηθεί κάθε τέλος καλοκαιριού και κάθε χρόνο να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

   Δε θα μπορούσα να βιώσω καλύτερα αυτή την εμπειρία, ευχαριστώ τους φίλους που με προσκάλεσαν, ευχαριστώ ιδιαίτερα την Ιωάννα για τη βοήθεια και τις πληροφορίες της κι είμαι ευτυχής που έκανα και νέους φίλους. Εις το επανειδείν για τέτοιες ομορφιές, να είμαστε καλά να μπορούμε να τις ζούμε και να τις επαναλαμβάνουμε σα να μην υπάρχει αύριο… όλα να τα νιώθουμε βαθιά μέσα μας και ουσιαστικά, κάθε μας κίνηση να είναι γεμάτη από ζωή… και η μηχανή σου προσδίδει χρόνια αδρεναλίνης! Φουλ γκάζια στις ζωές μας να έχουμε λοιπόν!
 
Κατερίνα Βλαντώνη
 
Joomla Social by OrdaSoft!