= Hippo Theatre e-School - Η συνέντευξη
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Hippo Theatre e-School - Η συνέντευξη

 
   Η ομάδα Hippo, η θεατρική ομάδα που δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο στην Ελλάδα, είναι εδώ παρέα μας και μας μιλά για το σχολείο, τα σεμινάρια, τα μαθήματα, την αρωγή και αγωγή της ψυχής, μέσα από τρόπους και μέθοδες που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συγκινήσουν παιδιά και… μεγαλύτερα παιδιά. Οι άνθρωποι που τα ξεκίνησαν όλα, ο Αλέξανδρος Ράπτης και ο Φώτης Δούσος, αναφέρονται στην ομάδα, το σχολείο, το μέλλον και το παρόν. Ευχαριστούμε θερμά τη Γεωργία Ζούμπα, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
hippo2014 
Θα μας συστήσετε την ομάδα Hippo; Πως ξεκίνησε;
Αλέξανδρος Ράπτης: Η ομάδα Ηippo ιδρύθηκε από το Φώτη Δούσο και εμένα το 2009. Προέκυψε από μια ιδέα που γεννήθηκε λίγο καιρό πριν και τελικά έγινε πραγματικότητα με τα χρόνια. Η ιδέα μιας ομάδας που θα ταξιδεύει και σαν ένα σύγχρονο “μπουλούκι” θα φέρνει το θέατρο στον κάθε τόπο που επισκέπτεται, είτε είναι το πιο μικρό χωριό είτε η πιο μεγάλη πόλη. Η ομάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά επεκτάθηκε και στην Αθήνα, στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ταξιδέψαμε με παραστάσεις μας από τις Οινούσες της Χίου και τα Ζωνιανά της Κρήτης μέχρι και το Λος Άντζελες των Η.Π.Α και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η ομάδα ξεκίνησε κάνοντας παραστάσεις για παιδιά, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και μετά επεκτάθηκε σε παραστάσεις για ενήλικες, με έντονα στοιχεία πειραματισμού, χρήση νέων τεχνολογιών και έντονη σωματική έκφραση. Σήμα κατατεθέν της ομάδας είναι το kinemo (από τις λέξεις kinesthetic και emotional), ένα ιδιοσυγκρασιακό είδος σωματικού θεάτρου που βασίζεται στις έννοιες της κιναισθησίας, της ενσυναίσθησης και της ενέργειας.

Ποιος είχε την αρχική ιδέα και τι χρειάστηκε να γίνει για να υλοποιηθεί το Kinemo;
Φώτης Δούσος: Η ιδέα προέκυψε μέσα από την πράξη και μέσα από ατέρμονες συζητήσεις σχετικά με τη φύση και το είδος του θεάτρου που κάνουμε. Για τους περιορισμούς του, τις ανάγκες του, τις προοπτικές του. Φτιάξαμε βήμα-βήμα το θεατρικό μας ιδίωμα και σε μεγάλο βαθμό είναι διαμορφωμένο από την εμπειρία του δρόμου, τα ταξίδια μας στο εξωτερικό και τις παραστάσεις μας στα πιο απομακρυσμένα μέρη που μπορούσαμε να φτάσουμε.

Είδα ότι κάνετε σεμινάρια για ενήλικες. Ποιους ανθρώπους αφορούν;
Αλέξανδρος: Το σεμινάρια που κάνουμε μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι. Δεν είναι απαραίτητη η εξειδίκευση, ούτε βέβαια είναι και ανεπιθύμητη, αρκεί να υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον και φυσικά ο κάθε συμμετέχων να είναι ανοιχτός στα διάφορα ερεθίσματα που του δίνονται. Για το σεμινάριο kinemo βασική προϋπόθεση είναι μία. Η θέληση για εξερεύνηση, η ανάγκη για αυτοβελτίωση, ανανέωση και αλλαγή. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αθλητής ή ακροβάτης για να συμμετέχει. Χρειάζεται ένα διαθέσιμο σώμα και όρεξη για μικρά ή μεγάλα προσωπικά ρίσκα.
 
hippo2013

Θα μπορούσαν να το παρακολουθήσουν και άνθρωποι που δεν ανήκουν στο χώρο του θεάτρου;
Φώτης: Το να εξειδικεύεσαι σε μια τέχνη, σου ανοίγει συχνά δρόμους σε διάφορους τομείς. Προσωπικά μου αρέσει να σκέφτομαι ότι καθώς βελτιώνομαι ή βαθαίνω σε κάτι, ταυτοχρόνως έχω θετική εξέλιξη και επίδραση, ακόμα και σε εκ διαμέτρου αντίθετα ή άσχετα πράγματα. Με αυτή την έννοια τα σεμινάριά μας είναι ανοιχτά κυριολεκτικά σε όλους. Προφανώς άνθρωποι που ασχολούνται με το θέατρο, το χορό, την κίνηση, τις παραστατικές τέχνες, θα βρούνε πιο ειδικό ενδιαφέρον σε ό,τι κάνουμε. Όταν μιλάμε όμως για τη σωματική έκφραση, τα πάντα γίνονται συγκοινωνούντα δοχεία. Θυμάμαι, κάποτε, δώσαμε παράσταση σε ένα dojo (μην σας ακούγεται παράξενο, έχουμε παίξει ακόμα και σε καθολική εκκλησία, στο Brighton) και ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών που ήταν υπεύθυνος εκεί, είχε εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που κάναμε ζέσταμα. Δεν ήταν εξοικειωμένος με αυτή τη χρήση του σώματος και του φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα σε σχέση και με το δικό του τομέα.

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες μέσα από αυτό το σεμινάριο;
Αλέξανδρος: Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στα μέσα Νοέμβρη. Θα γίνεται κάθε Σάββατο απόγευμα στο θέατρο 104 και θα διαρκέσει πέντε μήνες. Το kinemo είναι ένα «εξπρεσιονιστικό» είδος σωματικού θεάτρου. Εδώ δεν έχει τόσο σημασία η καθαρή αναπαράσταση, όσο η συναισθηματική και ψυχολογική αποτύπωση. Στο σεμινάριο θα αφιερώνεται αρκετός χρόνος στο καλό ζέσταμα του σώματος, καθώς και σε ασκήσεις συγκέντρωσης και αναπνοής. Θα αναπτυχθούν βασικές έννοιες της μεθόδου kinemo όπως η θε-τική ενέργεια, η σημασία του σώματος και η υλικοπνευματική σκηνική του υπόσταση, η υψηλή ενέργεια, η τελετουργία και η θεατρική πράξη, κ.α. Θα διδαχθούν τεχνικές ενδυνάμωσης του σώματος και καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στην έννοια της ομάδας. Επίσης, κιναισθητική αγωγή, μέθοδοι κατεύθυνσης της ενέργειας, μη λεκτικοί τρόποι θεατρικής επικοινωνίας, εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης σκηνών και ρόλων και ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση τη σωματική έκφραση.

Το σεμινάριο για παιδιά με έχει ινγκριγκάρει αρκετά τολμώ να πω. Για ποιες ηλικίες ενδείκνυται;
Αλέξανδρος: Το σεμινάριο για παιδιά θα γίνεται κάθε Τετάρτη απόγευμα στο θέατρο 104. Βασίζεται σε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, σε συνδυασμό με τη διδασκαλία της μεθόδου kinemo. Απευθύνεται σε παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο, το χορό και άλλες παραστατικές τέχνες ή σε παιδιά που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο του σωματικού θεάτρου για πρώτη φορά, μέσα από την μέθοδο της ομάδας Ηippo. Σχεδόν μετά από κάθε μας παράσταση έρχονται παιδιά και μας ρωτούν, εντυπωσιασμένα, πώς κάναμε κάποιες από τις κινήσεις που δείχνουμε στο έργο. Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις «κινήσεις» ή τα «ακροβατικά» είναι παρμένα αυτούσια από το παιχνίδι και τον τρόπο που χειρίζονται το σώμα τους τα ίδια τα παιδιά.
Φώτης: Στόχος της μεθόδου kinemo είναι να συνενώσει την αθωότητα και την ανεμελιά ενός παιδικού σώματος τη στιγμή που παίζει, με την αισθητική ολοκληρία και τις γενικότερες ανάγκες μιας θεατρικής παράστασης. Το θέατρο είναι παιχνίδι και ο τρόπος που χειριζόμαστε το σώμα μας μέσα σε αυτό πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ελευθερία, την ίδια ελαφρότητα και την ίδια ευλυγισία που δείχνουν τα παιδιά όταν παίζουν. Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε τρόπους σωματικής έκφρασης που είναι μεν οικείοι στα παιδιά, αλλά η χρήση και η λειτουργία τους δεν γίνεται πάντοτε συνειδητή. Στα παιδικά θεατρικά σκετς που παρουσιάζονται στα σχολεία, βλέπουμε συχνά σώματα άκαμπτα, σαν να έχουν καταπιεί μπαστούνι. Τις περισσότερες φορές τα ίδια παιδιά που μοιάζουν αγκυλωμένα πάνω στη σκηνή, έχουν εντελώς διαφορετική σωματική συμπεριφορά έξω, στο διάλειμμα. Εκείνη την αίσθηση ελευθερίας, επινοητικότητας, ευφορίας και σπιρτάδας θέλουμε να επαναφέρουμε στη σκηνή. Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Ιδανικά από τρίτη μέχρι έκτη τάξη. Αλλά δεχόμαστε και μικρότερα παιδιά.
 
hippo2015

Πόσο εύκολο είναι για ένα σεμινάριο να γίνει διαδικτυακά;
Φώτης: Από τη μία υπάρχει η δυσκολία της απόστασης και της οθόνης, από την άλλη το διαδικτυακό σεμινάριο μας επιτρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που ζούνε πολύ μακριά και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γινόταν να γνωριστούμε. Υπάρχουν μαθήματα που λειτουργούν ιδανικά εξ αποστάσεως. Τέτοιου τύπου μαθήματα προσπαθήσαμε να προσαρτήσουμε στο πρόγραμμά μας.
Αλέξανδρος: Εκτός από τα κλασικά δια ζώσης σεμινάρια, το τελευταίο διάστημα λοιπόν κάνουμε και διαδικτυακά! Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι μια καινούρια ιδέα στα πλαίσια του Hippo Theatre e-School, μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε μέσα στην καραντίνα. To Hippo Theatre e-School είναι ένα διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο, με μαθήματα για παιδιά και σεμινάρια για ενήλικες. Καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα γνωστικών και καλλιτεχνικών πεδίων και μπορούν να τα παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται γι' αυτά. Λόγω της απόστασης στα μαθήματα δίνεται περισσότερο βάρος στο ατομικό στοιχείο παρά στην επαφή. Ακόμα και τα μαθήματα κίνησης όμως λειτουργούν αρκετά καλά με την σωστή εστίαση. Το σχολείο έχει συγκεκριμένες θεματικές ενότητες κάθε μήνα, στις οποίες εστιάζουν όλα τα μαθήματα και σεμινάρια. Για τους ενήλικες παραδίδονται θεωρητικά αλλά και πρακτικά σεμινάρια σχετικά με την performance, το κουκλοθέατρο, την κίνηση, την θεατρική γραφή, την ποίηση. Τα μαθήματα για τα παιδιά αφορούν στο εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, τα εικαστικά, τη θεατρική γραφή. Αν κάτι κάνει τα μαθήματα του Hippo Theatre e-School να ξεχωρίζουν από άλλα μαθήματα του είδους, δεν είναι μόνο η πρωτοτυπία τους, το ενδιαφέρον περιεχόμενό τους, το πάθος, η εμπειρία και η κατάρτιση των εμψυχωτών τους. Αυτό που χα-ρακτηρίζει το πρόγραμμά μας είναι μια μεθοδολογική προσέγγιση και ένας στρατηγικός σχεδιασμός ακαδημαϊκών προδιαγραφών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο website του δια-δικτυακού σχολείου μας www.hippotheatreschool.com.

Πόσο εύκολο θα είναι να κρατήσεις το ενδιαφέρον ενός παιδιού μέσα από μια οθόνη;
Φώτης: Είναι γενικά δύσκολο να κρατήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον ενός παιδιού, είτε μέσα είτε έξω από την οθόνη. Το μάθημα πρέπει να γίνεται με παραστατικό τρόπο, να δίνει μια ποικιλία ερεθισμάτων στα παιδιά, να είναι περισσότερο συμμετοχή και λιγότερο ex cathedra διδασκαλία. Ιδανικά κα-θόλου αυτό το τελευταίο! Δεν μαθαίνουμε από στείρα παράθεση πληροφοριών. Μαθαίνουμε - μικροί και μεγάλοι - όταν εμπλεκόμαστε, όταν επενδύουμε συναισθηματικά, όταν είμαστε ελεύθεροι να δοκιμάζουμε πράγματα και να κάνουμε λάθη, όταν χτίζουμε σχέσεις μέσα στην ομάδα, όταν ανοίγουμε τα κανάλια της ενσυναίσθησης μέσα μας που καμιά φορά μένουν μπλοκαρισμένα στις σχολικές αίθουσες.
 
hippo2016

Τι έχετε ετοιμάσει για τα παιδιά;
Αλέξανδρος: Στη δύσκολη φετινή χρονιά, εκτός από τα δια ζώσης και τα διαδικτυακά σεμινάρια, έχουμε ετοιμάσει και μια διαδραστική παράσταση οικολογικού περιεχομένου, που θα παίζεται κάθε Κυριακή πρωί στο θέατρο 104 από τις 1 Νοέμβρη. “Ο Γιάννης και το Πεύκο” λοιπόν, είναι μια παράσταση βασισμένη στο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Η κατάρα του Πεύκου” και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η ιδιαιτερότητα της παράστασης είναι ότι απευθύνεται μόνο σε παιδιά, ενώ οι γονείς συνίσταται να μένουν έξω από τη θεατρική αίθουσα στο “ζεστό” μπαρ του θεάτρου, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Στην παράσταση τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας και ο αριθμός των μικρών θεατών μας είναι περιορισμένος. Φορέστε τις μάσκες σας κι ελάτε να μιλήσουμε για οικολογία!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!