Άρθρα & Συνεντεύξεις

Ελπίδα Μηναδάκη - Η συνέντευξη

 
   Στο Φανταστικοχώρι όλα είναι φανταστικά! Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης το προοίμιο μίας όμορφης και συγκινητικής ιστορίας, στο βιβλίο της Ελπίδας Μηναδάκη «Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών». Εκεί που η ελπίδα και το ομαδικό πνεύμα νικούν και υπερπηδούν όλα τα εμπόδια. Ένα βιβλίο για τα παιδιά μας και τις ψυχές μας. Ήλθαμε σε επαφή με τη δημιουργό και μιλήσαμε για το βιβλίο, την περίοδο της πανδημία φυσικά και το μέλλον. Πολλά ευχαριστώ στην Ελευθερία Καμπούρογλου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
elpida2144

Τι ανταπόκριση έχετε ως τώρα από το βιβλίο σας «Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών»; Τι μηνύματα λαμβάνετε από αναγνωστικό κοινό και Τύπο;
Λαμβάνω πολύ θετικά μηνύματα. Πρόκειται για μια ιστορία που επικεντρώνεται στη δύναμη της συνεργασίας, την αγάπη, το ομαδικό πνεύμα και τις ευχές των παιδιών και των μεγάλων, που έχουν περισσότερη δύναμη απ’ ό,τι νομίζουμε. Αυτά είναι θέματα που αφορούν όλους άλλωστε.

Είναι αυτή η ιστορία στην ουσία ένας ύμνος στην ελπίδα; Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να ξεκινήσετε να γράφετε τούτο το βιβλίο; Ποιο το αρχικό ερέθισμα;
Ναι. Θα μπορούσατε να το πείτε έτσι. Η ελπίδα είναι σημαντικό πράγμα (άλλωστε είναι και το όνομά μου και την εκπροσωπώ επάξια)… Φυσικά δεν αρκεί να ελπίζουμε, αλλά να κινούμαστε στον σωστό δρόμο για να αλλάζουμε τα πράγματα. Το αρχικό ερέθισμα ήταν ένας σκυλάκος που έμοιαζε πραγματικά να διαβάζει τα αστέρια και μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που πλησίαζε και στεκόταν δίπλα στους ανθρώπους. Μια αξιοζήλευτη ενσυναίσθηση ενός γλυκύτατου σκύλου, κάτι που οι ίδιοι οι άνθρωποι, θα πρέπει να επιδιώκουμε.

Μέσα από το βιβλίο σας τα παιδιά μαθαίνουν ότι το ανέφικτο και το αδύνατο είναι απλά λέξεις; Μαθαίνουν ότι ο ουρανός είναι το ταβάνι τους;
Ακριβώς. Αυτό άλλωστε, λίγο πολύ, το περνάω σε όλα μου τα βιβλία. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα σήμερα, περισσότερο από τη δική μας εποχή. Αυτό που χρειάζονται είναι κίνητρα και ενθάρρυνση. Μια λέξη μπορεί να είναι καθοριστική για όλη τους τη ζωή. Ας είμαστε προσεκτικοί με τις λέξεις απέναντί τους!
 
tafantastikakoumpia21a

Πώς λειτουργήσατε κατά την πανδημία; Ήταν μία δημιουργική περίοδος για σας; Τι έχετε συγκρατήσει μετά από τούτη την εμπειρία;
Ναι. Έγραψα πολύ. Διάβασα και σκέφτηκα πολλά πράγματα που δεν είχα χρόνο να κάνω νωρίτερα. Αυτό ήταν το θετικό κομμάτι της πανδημίας. Ελπίζω όμως να λήξει σύντομα όλο αυτό, γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας.

Τα παιδιά είναι απαιτητικοί αναγνώστες;
Φυσικά και είναι και καλώς συμβαίνει αυτό, για να γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι. Έχουν τόσα ερεθίσματα που εμείς ούτε καν είχαμε διανοηθεί. Με την κατάλληλη καθοδήγηση σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες τους δεξιότητες μπορούν να φτιάξουν πραγματικά ένα καλύτερο μέλλον!
 
elpida2145

Θα λέγατε ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο βιβλίο σας;
Προς το παρόν, αυτό που μπορώ να αναφέρω είναι ότι σύντομα θα επανεκδοθεί ένα παλιότερο βιβλίο μου, “Η Μπαλαρίνα που δεν Χόρευε”, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει αφήγηση και τραγούδι. Είναι μια ωραία ιστορία για τον ζωγράφο Ντεγκά και τη δύναμη της θέλησης, ενώ περιλαμβάνει έργα του ζωγράφου και διασκεδαστικές ασκήσεις για τα παιδιά.

Ποια η κινητήρια δύναμη, προκειμένου να υπηρετείτε με τόσο όμορφο τρόπο την τέχνη σας;
Τα ίδια τα παιδιά! Τα ίδια τα παιδιά!

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!