Άρθρα & Συνεντεύξεις

documenta14 - Μαθαίνοντας από την Αθήνα – Κριτική προπαρουσίαση

 
   Η Αθήνα στις 8 Απριλίου άνοιξε τις πύλες της στη σημαντικότερη, ίσως, έκθεση σύγχρονης τέχνης. Χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός πως δεν είναι η πρώτη φορά που η documenta μεταναστεύει εκτός του Κάσσελ της Γερμανίας - μια και έχει προηγηθεί η 11η εκδοχή του 2002, όταν η διοργάνωση απλώθηκε σε τέσσερις επιπλέον πλατφόρμες εκτός εκείνης του Κάσσελ - η Αθήνα δικαιούται να υπερηφανεύεται πως αποτελεί έως σήμερα τη μοναδική περίπτωση πόλης στην οποία η documenta λαμβάνει χώρα με όρους συνδιοργάνωσης.
 
 
doc005
   Το Aθηναϊκό σκέλος παρουσιάζεται υπό το γενικό τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». Με το σενάριο αυτό κατά νου οι βασικοί συντελεστές της documenta 14 έχουν αφιχθεί στην Αθήνα εδώ και καιρό με σκοπό να ενταχθούν στην πόλη και να μιλήσουν με τους ανθρώπους της, ώστε να συγκροτήσουν προσωπική άποψη για την Αθήνα της κρίσης. Στο διάστημα της μακρόχρονης παραμονής τους ήρθαν σε επαφή με τοπικούς φορείς και με μέρος της εγχώριας καλλιτεχνικής κίνησης, με αποτέλεσμα να ανθήσει η συνεργασία με ορισμένους από αυτούς . Με το πέρασμα του χρόνου, δράσεις και συζητήσεις κάτω από την επωνυμία Προλεγόμενα έκαναν σποραδικά την εμφάνισή τους τους τελευταίους μήνες ως προπομποί της documenta 14. Η έκθεση, εν τέλει, εγκαινιάστηκε και επισήμως στις 8 Απριλίου.
 
doc004
   Η documenta ως θεσμός, ακόμη κι όταν πραγματοποιείται αποκλειστικά στην πόλη του Κάσσελ, δεν περιορίζεται εντός ενός και μόνου χώρου. Με την ίδια λογική, το Aθηναϊκό σκέλος της έκθεσης δεν εγκλωβίζεται στο κέντρο της πόλης, αντιθέτως διαχέεται στον αστικό ιστό - από τον Πειραιά, το Μοσχάτο και τη Νίκαια έως το Μαρούσι - και γίνεται αντιληπτό σαν επίδοξος καταληψίας κάθε διαθέσιμου χώρου. Έτσι, εκτός των βασικών εκθεσιακών κτιρίων, η documenta απλώνεται στο δημόσιο χώρο με καλλιτεχνικές δράσεις και επιτελέσεις. Με αυτόν τον τρόπο το πρώτο μισό του 2017 οι δρόμοι στην Αθήνα μοιάζουν να κινούνται στους ρυθμούς της documenta. Πολύ περισσότερο, δε, όταν το σύνολο των εικαστικών πεπραγμένων στην πόλη φαίνεται πως δρομολογούνται από την παρουσία της, με ορισμένα από τα πεπραγμένα αυτά να γέρνουν καταφατικά το κεφάλι προς το μέρος της, όταν άλλα αντιδρούν με διαθέσεις απο-δοκιμασίας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το γεγονός της άφιξης στα όρια της Αθήνας ενός θεσμού του μεγέθους της documenta δεν μπορεί παρά να αποτελεί συμβάν άξιο λόγου.
 
 
doc003
   Στις 6 και 7 Απριλίου στα πλαίσια της προπαρουσίασης για εκπροσώπους του τύπου και επαγγελματίες βρέθηκα στους τρεις βασικούς εκθεσιακούς χώρους της documenta 14 στην Αθήνα: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ.), το Ωδείο Αθηνών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.). Επιγραμματικά, τα ζητήματα που αντικρύζει κανείς να θίγονται από τους συμμετέχοντες εικαστικούς αφορούν στη μετανάστευση και στην ελευθερία κίνησης του ατόμου εν γένει, στην πολιτική και στην οικονομία, στις διακρίσεις και στο φασισμό, στις ταυτότητες και στη διαφυλετικότητα, στον πρωτογονισμό και στις τελετουργίες. Φυσικά, δε θα πρέπει να αμελούμε το γεγονός πως ο θεσμός της documenta δεν παύει να καταγράφει - κατά βάση - τις τάσεις στην σύγχρονη τέχνη.
 
   Στις 10 Ιουνίου τη σκυτάλη πρόκειται να παραλάβει το Κάσσελ με την έκθεση να πραγματοποιείται παράλληλα και στις δύο πόλεις. Στις 16 Ιουλίου ολοκληρώνεται ο κύκλος της Αθήνας, ενώ στο Κάσσελ η documenta 14 κλείνει τις εργασίες της στις 17 Σεπτεμβρίου.
 
doc002
 
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 11:00-21:00.
Για πληροφορίες σχετικά με τους εκθεσιακούς χώρους: http://www.documenta14.de/gr/public-exhibition/#venues

Για πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες δράσεις της documenta14 μείνετε σε επαφή με το διαδικτυακό τόπο της έκθεσης: http://www.documenta14.de/gr/

Υπενθύμιση: Η documenta14 στην Αθήνα διαρκεί μέχρι τις 16 Ιουλίου 2017.
 
Γιάννης Καραδήμας
μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης
της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
 
Στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μια πληρέστερη κριτική παρουσίαση της documenta 14 της Αθήνας.
 
__________________________
1Βιέννη & Βερολίνο, Νέο Δελχί, Αγία Λουκία, Φριτάουν-Γιοχάνεσμπουργκ-Κινσάσα-Λάγος και Κάσσελ ήταν οι πόλεις που φιλοξένησαν τις πλατφόρμες της documenta 11, βλ. https://www.documenta.de/en/retrospective/documenta11#
2Έχουμε, δε, κάθε λόγο να πιστεύουμε πως ανάλογες κινήσεις επεκτατικού χαρακτήρα θα επαναληφθούν και στις επόμενες εκδοχές της documenta, ενός θεσμού που είναι μάλλον απίθανο να περιορίσει εαυτόν σε στατικής φύσης επιλογές εντός των τειχών μιας και μόνης πόλης.
3Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε παρά να εντοπίσουμε αναλογίες με την ανθρωπολογική πρακτική της επιτόπιας έρευνας.
 
doc001

Άρθρα & Συνεντεύξεις

Facebook Comments