= 47α Δημήτρια (Συνέντευξη Τύπου)
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

47α Δημήτρια (Συνέντευξη Τύπου)

   dimitria01«Παρόλα τα ταρακουνήματα», όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του μακροβιότερου πολιτιστικού θεσμού της πόλης, ετοίμασε και φέτος ένα δημιουργικό και σύγχρονο φεστιβάλ με ευρωπαϊκή αισθητική και πρωτότυπες παραγωγές. Μια γιορτή, που κάθε χρόνο προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σημαντικές πολιτιστικές στιγμές, αφού νέοι αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζουν τις καινοτόμες, πρωτοποριακές και εναλλακτικές απόψεις τους για την τέχνη.

   Στο νέο χώρο διεύθυνσης Πολιτισμού και ειδικότερα στην αυλή του κτιρίου της πρώην Δημοτικής Πινακοθήκης, γνωστό αλλιώς και ως Βίλλα Μορντώχ, φιλοξενήθηκε η φετινή συνέντευξη τύπου, στην οποία γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα της διοργάνωσης των 47ων Δημητρίων μέσω των υπεύθυνων φορέων. Της τριμελούς δηλαδή καλλιτεχνικής επιτροπής, με τη βοήθεια της οποίας τα Δημήτρια θα περάσουν από ένα μεταβατικό στάδιο δύο χρόνων και σ’ αυτό το διάστημα θα αντλήσουν συμπεράσματα και διδάγματα για να αποκτήσουν τα Δημήτρια κύρος εφάμιλλο των υπολοίπων ευρωπαϊκών φεστιβάλ πόλεων.

   Πρώτος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μίλησε για τον ιδιαίτερο συμβολισμό των φετινών Δημητρίων, που έχουν ως στόχο να αναδείξουν το πρόσωπο μιας σύγχρονης και δημιουργικής πόλης και να τιμήσουν την ιστορία της. Με ώριμη πλέον στο μυαλό του τη σκέψη να αποκτήσουν τα Δημήτρια μορφή φεστιβάλ, αναφέρθηκε στη συγχώνευση του θεσμού με τις συμφωνικές ορχήστρες της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο αργότερα τόνισε την αίσθηση πολιτισμού που διαχέουν στην πόλη οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις.  

   dimitria02Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο οποίος επιδιώκει -όπως δήλωσε- την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι αυτή την περίοδο είναι περισσότερο αναγκαία η πολιτιστική δράση, ενώ μίλησε και για την προσπάθεια διατήρησης του θεσμού παρά τις πιέσεις και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Με πολιτική χαμηλού εισιτηρίου για το κοινό, μείωση δαπανών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δωρεάν εκδηλώσεις και πολλές συνεργασίες θεωρεί ότι σκοπός των Δημητρίων είναι να δοθούν τα πνευματικά και συναισθηματικά ερεθίσματα για να δει το κοινό της Θεσσαλονίκης τι συμβαίνει παγκοσμίως. Προτού δώσει το λόγο στον επόμενο ομιλητή, έκανε μια γρήγορη παρουσίαση των εκδηλώσεων των Δημητρίων που θεωρεί ο ίδιος σημαντικές και ανέφερε το ενδιαφέρον του Δήμου Θεσσαλονίκης για συνεργασία τόσο με άλλες πόλεις της Ελλάδας όσο και με μουσικές και χορευτικές παραγωγές του εξωτερικού.

   dimitria03Ο Κωνσταντίνος Ρήγος έπειτα, που αποτελεί για δεύτερη χρονιά μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων, αναφέρθηκε -λόγω της ιδιότητας του χορογράφου- στις παραστάσεις χορού που θα παρουσιαστούν φέτος στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συμμετοχή της «Πρώτης ύλης» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο θεσμό, παράσταση που θα πραγματοποιηθεί σε έναν ειδικό χώρο στο Λιμάνι. Παρά τις δυσκολίες για οργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων, θεωρεί ότι ένα ωραίο αποτέλεσμα περιμένει τους θεατές αφού μεγάλες μορφές χορογράφων έρχονται για να παρουσιάσουν το ύφος του σύγχρονου χορού που επικρατεί στο εξωτερικό.

   Τέλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος των Δημητρίων Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου, έχοντας καλυφθεί από τις δηλώσεις και τα σχόλια των προηγούμενων ομιλητών, έδωσε στα φετινά Δημήτρια τον τίτλο «η ισχύς εν τη ενώσει», αφού είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών φορέων, μουσείων και άλλων χώρων, οι οποίοι μοιράζονται τα έξοδα αλλά και τις ευθύνες της διοργάνωσης.

   Η 47η διοργάνωση των Δημητρίων, θα σηκώσει αυλαία την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2012.

Σοφία Μαρτιγοπούλου
* Αναλυτικά το πρόγραμμα των 47ων Δημητρίων στο http://dimitria.thessaloniki.gr
dimitriaend8
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα & Συνεντεύξεις