= Οι Βιβλιοθήκες … Του Μέλλοντος
Άρθρα & Συνεντεύξεις

loogoo

Οι Βιβλιοθήκες … Του Μέλλοντος

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ/ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 24/04/2012, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

   5113872532 ea210df36e oΜια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία για το μέλλον των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών εμπνεύστηκε και ανέλαβε η μη κερδοσκοπική εταιρία Future Library, πρωτοβουλία που προήλθε μετά την πολύ σημαντική διάκριση της πραγματικά πρωτοποριακής  Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» το 2010 από το ίδρυμα «Bill & Melinda Gates».

   Μέσω λοιπόν της δράσης «Δίκτυο Υπηρεσιών για Παιδιά», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών και με την αποκλειστική χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», οκτώ συνολικά βιβλιοθήκες της Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζονται με κεντρικό άξονα τα παιδιά και τους εφήβους. Η αναβάθμιση αφορά 4 βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, 2 του Δήμου Καλαμαριάς, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς.

   5114100272 46366ba7b9 o«Θέλουμε να φέρουμε τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους της γειτονιάς στη βιβλιοθήκη», δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου ο Ιωάννης Τροχόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος και διευθυντής του Future Library (Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας). Σκοπός του προγράμματος, όπως ανέφερε ο κ. Τροχόπουλος είναι ο εξ ολοκλήρου ανασχεδιασμός και η επίπλωση του εσωτερικού χώρου των βιβλιοθηκών και των παιδικών τμημάτων, η ενίσχυση τους με τεχνολογικό εξοπλισμό και βιβλία και η κατάρτιση του προσωπικού με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες των βιβλιοθηκών. «Συνδεόμαστε με ένα νέο όραμα», δήλωσε ο κ. Τροχόπουλος, στο οποίο δεν έχει θέση η προχειρότητα και τόνισε πως «θα ρισκάρουμε πολύ στο σημείο να κάνουμε και λάθη».

   5114142940 3cc27eea33 oΟ αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας σχετικά με την πρωτοβουλία δήλωσε πως «οι βιβλιοθήκες πρέπει να γίνουν σημεία πολιτισμού στη γειτονιά» και πως λόγω του ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή στην καινοτομία «διεθνή ιδρύματα είναι πάντα πρόθυμα να επενδύουν πολιτιστικά σε αυτή».

   Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Καλαμαριάς, Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ήδη υπάρχουσα δράση των βιβλιοθηκών του δήμου, οι οποίες παρέχουν δραστηριότητες χωρίς κόστος για τα παιδιά με σκοπό να ανοίγεται σε αυτά ο κόσμος του βιβλίου. Στόχος, όπως δήλωσε είναι «να μην επηρεαστεί η πολιτική για το παιδί και να επεκταθεί η προσπάθεια και σε άλλες βιβλιοθήκες».

   5114877736 f01e290d74 oΟι εργασίες για την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού, οπότε οι βιβλιοθήκες να είναι ανοιχτές για το κοινό το Σεπτέμβριο.

Έλλη Λινάρδου

info: www.futurelibrary.gr
* Φωτογραφίες του Fututre Library από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας
Joomla Social by OrdaSoft!