Άρθρα & Συνεντεύξεις

Το Παιδικό Βιβλίο Γιορτάζει Στη Θεσσαλονίκη (Συνέντευξη Τύπου)

   Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, στις 2 Απριλίου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνουν σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων για τα παιδιά. Από τις 28 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου, οι μικροί φίλοι του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε μια σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα το παιδί και το βιβλίο.

   Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη για την ανακοίνωση του κύκλου εκδηλώσεων, μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο λογοτέχνης – φιλόλογος και γενικός γραμματέας του Κέντρου, Γιάννης Τζανής και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας. Τη συνέντευξη παρακολούθησαν μαθητές σχολείων, που έθεσαν τα ερωτήματά τους στους ομιλητές, ενώ τους δόθηκε και ένα βιβλίο. 
 
   Εκτός από τις εκδηλώσεις «το βάρος θα δοθεί σε επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία», όπως ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης, έτσι ώστε τα παιδιά να τους γνωρίσουν και να συνομιλήσουν μαζί τους . «Καλλιέργεια από το βιβλίο σημαίνει καλλιέργεια σε βάθος και συνεπάγεται σωστό χειρισμό του λόγου και της γλώσσας», δήλωσε ο κ. Τζανής και γι’ αυτό στόχος του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου είναι να εντάξουν τα παιδιά στη ζωή τους το βιβλίο.

   Οι ομιλητές δεν στάθηκαν μόνο στην ανακοίνωση του προγράμματος, αλλά με τη βοήθεια των ερωτημάτων των παιδιών αναφέρθηκαν σε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικών με τα βιβλία. Κάθε χρόνο εκδίδονται τουλάχιστον δύο χιλιάδες παιδικά βιβλία. Αυτή τη στιγμή το παιδικό βιβλίο γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Τζανής, φέτος θεωρείται χρονιά παιδικού βιβλίου, καθώς αυτό δείχνει να ξεπερνά σε πωλήσεις το παραδοσιακό βιβλίο. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια στροφή προς τους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων, κάτι που δεν συνέβαινε πρωτύτερα, ενώ αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός πως εν μέσω οικονομικής κρίσης το βιβλίο γενικότερα ανθεί. 
 
Έλλη Λινάρδου   
Nowruz-444x300

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τετάρτη 28 Μαρτίου έως 6 Απριλίου
• Έκθεση παιδικού βιβλίου
• Έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Η Θεμέλη διώχνει το νέφος», με έργα των παιδιών από τα εργαστήρια ζωγραφικής των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά βασισμένα στο παραμύθι του Χρήστου Μπουλιώτη φτιάχνουν στα πλαίσια των ημερών βιβλιοθηκών, τη δική τους πόλη με την καθοδήγηση της ζωγράφου Φένιας Φιλίππου.
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά από τις 10.30π.μ. έως 14.30 μ.μ. εκτός Σαββατοκύριακου στον εκθεσιακό χώρο του Παραδοσιακού κτιρίου Θεοφίλου 13, Άνω Πόλη.
 Τετάρτη 28 Μαρτίου
• Εκδήλωση με θέμα: «Βιβλίο και Παιδί – Φιλαναγνωσία» - Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης – Παιδεία, (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα), στις 6.30 μ.μ.., σε συνεργασία με το Δημοτικό του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει :
  
   Ομάδα μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει 4 βιβλία, αναφέροντας δικά τους σχόλια και κριτική. Πρόκειται για τα βιβλία:
« Σάρλοτ η Αραχνούλα», του Ελγουιν Μπρουκς Ουαιτ , εκδόσεις Ψυχογιός.
« Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», της Άλκης Ζέη, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Ο Πρίγκιπας των Νεφών»,   του Κριστόφ Γκαλαφάρ, εκδόσεις Καλέντη
«Η τάξη του ΄97», του Αντώνη Δελώνη, εκδόσεις Άγκυρα

   Επίσης οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκαναν με τη   χρήση ερωτηματολογίου σε όλους τους μαθητές του δημοτικού. Η έρευνα αφορά τη σχέση, τη στάση και τις προτιμήσεις των μαθητών απέναντι στο βιβλίο.

Αναπτύσσουν το θέμα «Βιβλίο και Παιδί – Φιλαναγνωσία» οι:
Γιάννης Τζανής, λογοτέχνης - φιλόλογος
Άννα Χατζημανώλη, συγγραφέας - εκδότρια
Νικόλαος Αρναούτης, συγγραφέας - εκπαιδευτικός
Θα ακολουθήσει συζήτηση με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
* Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 30 Μαρτίου
• Λογοτεχνική εκδήλωση με την συγγραφέα Μαρίνα Κούτρα που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Γραμματομαχίες» στην παιδική βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης ( Δελφών 208 και Ορεστιάδος 3), στις 18.00

Κυριακή 1 Απριλίου
• Θεατρική Παράσταση για παιδιά, με το έργο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» σε σκηνοθεσία Παντελή Καραγιάννη, στο Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ( Βας. Όλγας 35), στις 12  μ.μ. Η είσοδος για τα παιδιά είναι δωρεάν ενώ οι ενήλικες συνοδοί θα πληρώνουν 5,00 ευρώ το μισό αντίτιμο του κανονικού εισιτηρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής 2310832060. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

• Παιδικός σταθμός ΚΟΠΕΡΤΙ στις 17.30

Παιχνίδια με το φώς και τις σκιές απεικόνισης παραμυθιών
Παράσταση Καραγκιόζη: «ο Καραγκιόζης Συγγραφέας»
( ΚΟΠΕΡΤΙ: 28ης Οκτωβρίου 15 με Β. Όλγας γωνία, τηλ. 2310866123),
Είσοδος ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Δευτέρα 2 Απριλίου
• Ιστορική αναδρομή στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, με την συγγραφέα Άντα Φωτοπούλου, στις 10.00 π.μ στην Πρότυπη σχολική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κασσάνδρου 17-19).
• Μεγάλη Γιορτή για τα παιδιά : στον αύλιο χώρο του παραδοσιακού κτιρίου στη Θεοφίλου 13, Άνω Πόλη, στις 11.00 π.μ
Η γιορτή περιλαμβάνει:

Ανάγνωση Μηνύματος επ΄ ευκαιρία της 2ας Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Φέτος το έστειλε η χώρα του Μεξικού για όλα τα παιδιά της γης.
Συμμετοχή σχολείων από τη Θεσσαλονίκη και της ευρύτερης περιοχής
Οι Μαθητικές Χορωδίες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης και του Δημοτικού Σχολείου της Αδάμαντιου Σχολής Θεσσαλονίκης, θα τραγουδήσουν
Ξυλοπόδαροι- ζογκλέρ, θα διασκεδάσουν τα παιδιά.

• Επίσης στο δεκαήμερο εκδηλώσεων εντάσσεται η εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει:

Αναφορά στο έργο και τη ζωή του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν
Αφήγηση παραμυθιού « Η βοσκοπούλα και ο καπνοκαθαριστής» με την ηθοποιό Άννα Ηλιάδου, συνοδεία φλάουτου από τον μουσικό Νίκο Τσονούλη
Προβολή της εικονογράφησης. Συμμετέχουν μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης.
Διαγωνισμός συγγραφής μυθιστορήματος με τη μέθοδο της αφηγηματικής σκυταλοδρομίας και παρουσίαση του έργου τους στις 2 Απριλίου. Συμμετέχουν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης.

Κυριακή 8 Απριλίου
• Προβολή της ταινίας «Όνειρο Θερινής Νύχτας», Goya 2006 – Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στον Κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10), στις 11.30 π.μ. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη

   To Δεκαήμερο εκδηλώσεων για την "Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου" διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού.
Joomla Social by OrdaSoft!